AI-trender från Silicon Valley – parkbolaget Airon rapporterar från NVIDIA GTC

Andreas Aronsson och Robert Lidberg från parkföretaget Airon var på plats under NVIDIA GTC i Silicon Valley. Här nedan ger de oss sin trendspaning från en av världens största AI-konferenser.
Andreas Aronsson och Robert Lidberg från parkföretaget Airon deltog nyligen på NVIDIA GTC – en av världens största AI-konferenser som årligen hålls i Silicon Valley. Här delar de med sig av sina insikter, spaningar och reflektioner från en av techvärldens mest inflytelserika mötesplatser.
NVIDIA är ett av världens mest framstående techbolag, känt för sina grafikprocessorer som i dag driver AI-utvecklingen och möjliggjorde att vi kunde börja arbeta med AI i praktiken. Varje år anordnar NVIDIA sin GTC-konferens (GPU Technology Conference) i San Jose, ett evenemang som samlar hela AI-världen.
De senaste åren har AI gått från att tolka bilder, text och ljud till att skapa eget innehåll – generativ AI. ChatGPT är ett tydligt exempel på hur denna teknologi snabbt förändrade vardagen för många. Den nu pågående utvecklingen inom AI är AI-agenter, som tillsammans samarbetar för att lösa uppgifter. Föreställ dig en resebokaragent, en kalenderagent och en ekonomiagent som tillsammans kan resonera och utföra uppgifter utifrån enkla instruktioner. En instruktion som ”Boka boende åt mig i morgon” räcker för att agenterna tillsammans ska hitta hotell på rätt tid och plats, till rätt pris, baserat på dina tidigare preferenser kring var och hur du gillar att bo.
Vad kommer härnäst?
Vi träffade NVIDIAs robotics-team i november och där blev det tydligt: AI accelererar utvecklingen inom robotik exponentiellt. Vi pratar om fysisk AI, autonoma system som självkörande bilar (Waymo gör redan detta i San Francisco i dag) och robotar som tränar sig själva i virtuella miljöer. Se den norska roboten 1X som gör fantastiska framsteg och som förhoppningsvis inom kort går att köpa hem.
För oss på Airon, som utvecklar AI-fabriker som med beräkningskraft genererar artificiell intelligens, handlar framtiden mycket om hur nästa generations chip ser ut. Snabbare och mer effektiva system betyder snabbare genombrott inom medicin, forskning och vardagsteknik (snart robotar).
En annan positiv trend vi såg på GTC är att allt mer släpps som öppen källkod, vilket snabbar upp utveckling ytterligare när den blir tillgänglig för alla. Isaac GR00T N1-robotmodell för humanoids är ett sådant exempel.
Skaraborg har en fantastisk position med sin tillverkningsindustri, bredd inom teknikföretag och akademi. Ser vi början på nästa under – AI-undret?
– Robert Lidberg och Andreas Aronsson, Airon