Anna läser ekonomi för att kunna starta sitt egna spelföretag

Anna Granath.jpg

Anna Granath sökte till programmet Spelutveckling - Design på Högskolan i Skövde, flera gånger. Fjärde gången antogs hon till Spelutveckling - Ljuddesign istället och insåg att det var rätt utbildning för henne. Anna vill starta sitt eget spelföretag och studerar därför ekonomi för att kunna påbörja processen.

För tio år sedan, under en resa till USA för att besöka släktingar, insåg Anna Granath att man faktiskt kan jobba med spelutveckling.

- Jag hade inte tänkt på det tidigare. När jag ville börja studera på universitetet letade jag runt efter olika utbildningar inom spelutveckling och bestämde mig för att studera vid Högskolan i Skövde, säger Anna Granath.

Med sikte på att bli spelutvecklare sökte hon till programmet inte bara en, utan fyra gånger. Under tiden studerade hon dans på högskolan och arbetade som danscoach. 2019 blev Anna antagen till sitt andrahandsval - spelutvecklingsprogrammet med fokus på ljuddesign.

- Men precis innan terminen började fick jag veta att det hade öppnats en plats för mig på Design-programmet. Jag gjorde en lång lista och jämförde alla kurser. Till slut valde jag att tacka nej till utbildningen jag hade sikte på eftersom jag insåg att jag borde fokusera på ljuddesign.

När Anna började studera kände hon att hon hade hittat rätt.

- Det är verkligen kul med ljud och man upplever världen omkring sig på ett helt annat sätt efter att man har börjat jobba med det. Ljuddesign innehåller många olika delar och utbildningen är både kreativ och teknisk. Utbildningen var fantastisk och jag fick bra vänner i klassen. Genom olika spelprojekt lär man också känna studenter som studerar andra specialiseringar eftersom man då jobbar tillsammans.

Efter sin kandidatexamen har Anna, precis som många av sina klasskamrater, valt att stanna i Skövde. Hon trivs här och har valt att studera ekonomi för att kunna gå vidare till nästa steg i processen - att starta sitt eget företag. Tanken är att samla kompetens inom olika discipliner och sätta ihop ett bra team.

- Jag vill dock ha mer kunskap om ekonomi innan jag startar ett företag. På högskolan studerar jag just nu projektledning och introduktion till digital marknadsföring. Jag har också studerat entreprenörskap.

Stannar i Skövde

Anna hävdar att det finns så många bra idéer som har möjlighet att bli verklighet i Skövde. Tidigare studenter stannar kvar i Skövde för att satsa på en karriär inom spel.

- Genom Science Park Skövde har många tidigare studenter fått stöd i att starta sina egna spelföretag.

I sin kandidatuppsats om skrik i spel inom survival horror-genren undersökte Anna upplevda skillnader mellan kvinnliga och manliga skrik. Tillsammans med några av sina tidigare lärare har Anna fortsatt att arbeta med ämnet och projektet är baserat på hennes kandidatuppsats.

- Det är verkligen roligt, men jag vill hålla dörren öppen. Projekt, eget företag eller kanske en masterexamen? Genom utbildningen inom spelutveckling har jag verkligen fått mer självförtroende och kommit fram till att jag kan och att man bör göra det man brinner för.