Benny byter bana
Benny Johansson har fått insyn i många olika branscher under sitt yrkesliv. Det har varit en stor fördel när han arbetat för att hjälpa företag att växa. Nu har han valt att ”stämpla ut” från sin senaste arbetsgivare, Science Park Skövde AB, och funderar på nästa utmaning.
Hur länge har du varit en del av Science Park Skövde?
– Det beror lite på hur man räknar. Jag har varit både konsult och anställd, men jag har funnits i parken från och till i fyra-fem år.
Vad har du arbetat med under de åren?
– Jag började som innovationsledare och coach på inkubatorn, nuvarande startup-programmet. Jag kom tillbaka till parken 2018 efter en tids frånvaro för att jag såg att det fanns mycket att jobba med när det gäller livslängden på ett företags idé.
Benny utvecklar sina tankar:
– Idag går det inte att starta företag och räkna med att originalidén kommer att fungera över en lång tid. Man kommer ständigt att behöva ompröva och utveckla verksamhetens affärsmodell. På 50-talet var livslängden för ett företag lite drygt 60 år, nu är snittet cirka 18 år. Den stora skillnaden är att förändringstakten och komplexiteten ökat markant. Idag är det inte tjänst och produkt var för sig, utan de två tillsammans som ger ett värde för kunden eller användaren.
Måste förbereda oss för framtiden
När Benny berättar om förändringstakt, nya metoder och vad som behöver göras för att företagen ska bli framgångsrika och långlivade, märks det att det är något han brinner för.
– Utvecklingen har aldrig gått så snabbt som den gör idag, och i framtiden kommer det aldrig att gå så sakta som det gör nu! Science Park Skövdes uppdrag är att bidra till ett rikare och bredare utbud på arbetsmarknaden här i regionen, och då måste vi bli bättre på att förbereda oss för framtiden. Enligt min uppfattning är Science Park Skövde, i samarbete med Högskolan, den bästa platsen i Skaraborg för att arbeta med utveckling. Vi visar på möjligheterna och metoderna att möta framtiden så att företagen blir framgångsrika under många år framöver.
Benny har arbetet med många olika utvecklingsmetoder under årens lopp, senast Design Thinking och Objective Key Results, OKR.
– En av anledningarna till att jag kom tillbaka till Science Park var för att vidareutveckla dessa metoder. Det räcker inte att bli lite bättre på det vi gör, vi måste bli mycket bättre för att komma ikapp storstädernas förändringstakt.
Utvecklingen har aldrig gått så snabbt som den gör idag, och i framtiden kommer det aldrig att gå så sakta som det gör nu!
Här finns förutsättningarna
Finns det fördelar med att som företag vara en del av Science Park Skövde?
– Det är en fantastisk ”utsiktsplats”. Det som händer ser du bra härifrån.
Vad tar du med dig som det mest positiva med att jobba i Science Park Skövde?
– Här kan jag få vad som helst att hända, bara jag själv vill! Här finns förutsättningarna och de rätta kontakterna, man kan vara nyfiken och få svar på frågor. Om jag inte är nyfiken så kommer det inte att hända något. Man måste vilja något bortom sig själv och hantera förvaltning och utveckling i balans.
Hur kan Science Park Skövde bli ännu bättre?
Communityt måste komma igång så att vi kan träffas och bygga interna nätverk igen. Vi behöver jobba tillsammans där mina (fd) kollegor kan facilitera åt dem som har valt att etablera sina företag här. Samarbetet med Högskolan kan alltid utvecklas ännu mer, de är en viktig del i miljön Science Park Skövde.
Vad ska du ägna dig åt nu?
– Jag ska ta vara på den erfarenhet som jag fått under de år jag har varit här. Jag ska ge mig själv april månad för att tänka ut vad jag vill ägna mig åt.
En gissning är att Bennys kalender kommer att vara välfylld även efter april månad. Något lugnt pensionärsliv lär det inte bli tal om.