Digitaliseringen förändrar allt – men har vi kompetensen som krävs? Frågan i fokus på Skaraborgsdagen

Skaraborgsdagen 1.jpg

Science Park Skövdes vd Ingi Jonasson pratade bland annat om digital transformation. Foto: Åsa Holmqvist Ekman

Hur kan digital transformation driva hållbar utveckling? Det var huvudfrågan för den workshop som Science Park Skövde arrangerade under årets upplaga av Skaraborgsdagen. Med experter från olika sektorer diskuterades både möjligheter och utmaningar kopplade till digital transformation och vikten av att arbeta innovativt för att möta framtidens krav.

Workshoppen inleddes av Science Park Skövdes vd Ingi Jonasson som satte ramarna för diskussionen genom att förklara vad digital transformation egentligen är och hur den snabba förändringstakten påverkar både företag och samhälle.

- Digital transformation handlar om att använda digital teknik för att förändra och förbättra hur en organisation fungerar, skapar värde och interagerar med sina medarbetare. Det innebär även att utveckla arbetssätt, affärsmodeller och företagskultur för att dra nytta av digitaliseringens möjligheter, förklarade Ingi Jonasson.

Digitalisering förändrar alla branscher

Därefter delade representanter från olika branscher med sig av sina perspektiv på digitaliseringens påverkan. Sammy Tanhua från Skövde Energi lyfte fram hur energisektorn kan dra nytta av digitala lösningar inom analys, visualisering och simulering. Samtidigt pekade han på utmaningar såsom regulatoriska hinder, behovet av personalens kompetensutveckling och vikten av att ha ordning på sin grunddata.

Emma Hansson från Agroväst beskrev hur digitaliseringen förändrar lantbruket, där ny teknik möjliggör exempelvis bildigenkänning för att väga djur och precisionsodling, där varje planta får exakt vad den behöver vid rätt tidpunkt. Dock finns hinder, särskilt ekonomiska, men även infrastruktur och datahantering är utmaningar att övervinna. Tillgång till rätt kompetens är utmanande även för lantbruket.

En viktig aktör i att bemöta just behovet av ny kompetens är Högskolan i Skövde. Med på scen var även Ainhoa Goienetxea som presenterade hur lärosätet kan stötta vid kompetensutveckling av yrkesverksam personal. Ett exempel är projektet Wiser, där yrkesverksamma kan kompetensutvecklas på ett sätt som möjliggör att man kan arbeta och studera samtidigt, med ett innehåll som styrs helt av vad företagen efterfrågar.

Skaraborgsdagen 2.jpg

Malin Lundberg och Carolina Green från Science Park Skövde ledde workshoppen.
Foto: Åsa Holmqvist Ekman

Skaraborgsdagen 3.jpg

Sammy Tanhua från Skövde Energi lyfte fram hur energisektorn kan dra nytta av digitala lösningar.
Foto: Åsa Holmqvist Ekman

”Tydlig strategi”

För att hantera framtidens möjligheter och utmaningar är det avgörande att företag och organisationer lär sig arbeta innovativt. Science Park Skövdes affärsutvecklare Carolina Green och Malin Lundberg delgav tankar kring vad innovation egentligen är och hur man på ett enkelt sätt kan komma i gång med strukturerad innovationsledning. De förklarade också hur innovationsledning kan hjälpa verksamheter att omvandla idéer till faktiska förändringar.

– För att lyckas behöver man ha en tydlig strategi för hur det interna arbetet ska gå till, men också säkerställa att medarbetare känner psykologisk trygghet på arbetsplatsen. Tillåter man inte misstag kan ingen innovation ske, betonade Carolina Green.

Vill du veta mer?

Science Park Skövde arbetar aktivt med att stötta företag i deras innovationsarbete. Är du nyfiken på hur du kan komma i gång med innovationsledning? Hör av dig till oss!