Guru Games har blivit en del av Thunderful Group

Guru Games

Guru Games, med kontor i Science Park Skövde, är sedan några veckor en del av Thunderful Group. Flera svenska och utländska spelutvecklare och distributörer gick för två år sedan samman till en ny koncern bestående av affärsområden inom utveckling, försäljning, förläggning och distribution av spel och konsoler. I den nya företagsgruppen ingår bland andra Bergsala AB som framförallt gjort sig kända som Nintendos europeiska distributör.

Vi tar det från början: 2011 började ett gäng dataspelsintresserade studenter på Högskolan i Skövde. Trots – eller kanske tack vare – olika inriktningar, hittade några av dem varandra och började efter något år skissa på olika spel. Istället för att åka till sina respektive hemkommuner under sommaren 2013, stannade gruppen i Skövde och gjorde spel tillsammans.

– Under sommaren 2013 hittade personal från Inkubatorn vid Science Park Skövde oss då de var ute och scoutade efter team. Då var vi bara en kompisgrupp som gjorde spel tillsammans, men vi var kanske lite mer motiverade än många andra, berättar Daniel Ström, vd för Guru Games.

Kompisgänget blev antagna till startup-programmet vid Science Park Skövde och 2017 lämnade de programmet, många erfarenheter rikare, under namnet Guiding Rules Games AB.

– Vi hade det kämpigt i början och det var svårt med lönsamheten, men vi kämpade på. Sju personer droppade av efterhand för att satsa på något med mer stabil inkomst, säger Daniel.

Idag finns bara två av de ursprungliga kollegorna kvar i bolaget: Daniel Ström som är verkställande direktör och Johannes Jonsson som är 3D-grafiker. Men de är inte ensamma i bolaget, elva nya medarbetarna har kommit in efterhand.

– Vi har en bra blandning av bakgrunder, erfarenheter och kompetenser. Tack vare de konsultuppdrag vi genomfört har de flesta medarbetarna blivit multikompetenta, vilket är en trygghet om någon blir sjuk eller väljer att sluta. Vi har ett gäng duktiga programmerare, grafiker och designers som är breda i sin kompetens.

Tillgång till större nätverk

Hur kommer det sig då att ett relativt litet dataspelsbolag från Skövde blivit en del av Thunderful Group?

– Vi har känt varandra ganska länge, men jag tror det var avgörande att vi jobbade på ett projekt tillsammans med Thunderful under sommaren och hösten. De märkte väl att vi var kompetenta och kunde tillföra något, så vi fick frågan om vi ville ingå i koncernen. Från deras horisont är det strategiskt smart att expandera i Skövde eftersom det, tack vare Högskolans dataspelsutbildningar, finns en stor rekryteringsbas här. De flesta som jobbar på Guru Games idag har någon koppling till Högskolan i Skövde. I och med att vi nu blivit en del av Thunderful Group har vi helt andra möjligheter att accelerera och skala upp bolaget, säger Daniel.

Thunderful skapar ett lugn som gör att Guru Games kan koncentrera sig på ett projekt i taget.

– Vi blir en del av 170 personer och får tillgång till deras supportnätverk, deras erfarenhet och team. Vi har samma syn på att det är viktigt att ta hand om personalen för att kunna behålla dem. Det finns ingen konkurrens mellan bolagen som ingår i Thunderful Group, tvärtom. Det finns tillräckligt med arbetskraft, och många roliga projekt att jobba med. Det svåra är att hitta seniorer, även om det också börjar bli lite bättre.

Skövde är i dataspelskretsar sedan flera år känt för Högskolans dataspelsutbildningar och de många dataspelsföretagen i Science Park Skövde.

– Kombinationen av utbildning på högskolan, stor tillgång till arbetskraft och ett lokalt nätverk av små studios är några av Skövdes styrkor. Många håller ögonen på Skövde och Sweden Game Arena har varit en stark bidragande orsak. Genom Sweden Game Arena marknadsförs dataspel på en internationell arena. När vi är med på mässor i San Francisco eller Köln pratar vi mer med investerare än när vi är hemma, menar Daniel.

Guru Games har ingen speciell nisch inom dataspel, men tycker att det är roligt att jobba med skräck.

Vi har erfarenhet från olika genrer och plattformar. Det är bra att vara flexibel när man konsultar, som vi gjort nu under ett par år, då kan vi ge kunderna det de vill ha. Vi har till exempel gjort mycket VR, men industrin och marknaden förändras väldigt fort. I morgon kanske kompetensen behövs inom något annat område.

Fördelar med Science Park Skövde

Daniel menar att Guru Games haft stor nytta av att vara en del av communityn Science Park Skövde.

– Vi har lärt oss saker snabbare än om vi varit någon annanstans. Vi hade duktiga coacher när vi gick startup-programmet och fick mycket hjälp med det som vi inte kunde, till exempel när det gäller aktieägaravtal, styrelseutbildning, ledarskapsutbildning och hur man pitchar sin idé på bästa sätt.

Förutom det stöd, hjälp och support som företagen får under sin tid i inkubatorn, ser Daniel fördelar med att vara en del av Science Park Skövde.

– Här finns ett starkt supportnätverk som består av andra företag. Det är många som bryr sig och vill dela med sig av sina erfarenheter.

Förväntningar

Tack vare att Guru Games nu är en del i ett större sammanhang har de också möjlighet att växa.

– Jag tror att vi kommer att växa ur våra nya lokaler inom tre år. Vi har inte bråttom på något sätt, men att vi blir 30 personer är ingen omöjlighet. Det är viktigare vem vi rekryterar än hur många. Nu kommer vi också att kunna fokusera mer på ett projekt i taget istället för flera olika som under tiden då vi jobbat mycket som konsulter. Jag tror också att vi kommer att ha ett starkt samarbete med kontoret i Göteborg.

Daniel avslutar med en ”cliffhanger”:

– Nu jobbar vi på en gemensam spelidé med kontoret i Göteborg. Det är väldigt tidigt i projektet, så det mesta är såklart hemligt. Men jag kan säga att det är en prototyp vi jobbar på som vi själva tycker är väldigt spännande och som tillför något nytt.