Här byggs en drömstad för spelutvecklare och teknikproffs: ”Som Silicon Valley mitt i stan”

Skövde-Science-City_Pergolan_1200.jpg

Skövde har utvecklats till ett framstående technav med rekordsnabb tillväxt inom framför allt spelutveckling, IT/tech och smart industri. Nu sker det största utvecklingsprojektet i stadens historia.

Innovationstakten och närheten till Stockholm och Göteborg gör att fler flyttar till, och etablerar företag i, Skövde. För att möta intresset och stimulera tillväxten görs nu det största stadsutvecklingsprojektet i stadens historia. Mitt i centrala Skövde växer den toppmoderna och hållbarhetsprofilerade stadsdelen Skövde Science City fram. Platsen ska bli ett centrum för teknik, forskning och innovation. Här kommer det att erbjudas toppmodern infrastruktur, anpassad för de senaste tekniktrenderna och spelutvecklingens behov.

Får eget landmärke

Stadsdelens landmärke blir den teknikinspirerade kontorsbyggnaden Noden, med mötesplatser, eventytor och 25 000 kvadratmeter med specialanpassade kontorsytor. Här designar spelutvecklare och tech-experter själva sina kontor och studios.

Skövde Science City ingår i en kreativ utvecklingszon i direkt anslutning till Högskolan i Skövde, Science Park Skövde och den växande startup-scenen. Det bidrar med forskning och talang, know how och nätverk. Ett stenkast bort ligger stadskärnan och resecentrum, med en timme till Göteborg och två till Stockholm.

Mötesplatser för livet utanför jobbet

Men visionen med Skövde Science City sträcker sig bortom bara arbetsliv och tillväxt. Den omfattar också ett genomgripande hållbarhetsåtagande, med nya lösningar för både miljö och samhälle. Allt från egen energiproduktion, styrsystem för elförbrukning och anpassningar för klimatförändringar, till hur platsens utformning bidrar till välmående och hälsa.

Här får invånarna moderna bostäder, all form av service – och mötesplatser i form av parker, innergårdar och torg för livet utanför jobbet. Just det har varit tydliga önskemål från spelutvecklare och tech-entreprenörer som har bjudits in för att utforma stadsdelen.

– Konceptet är riktigt häftigt, som Silicon Valley mitt i stan. Här får vi både innovativa företagsarenor och sköna miljöer att röra oss på när vi inte är på kontoret, säger Jan Molin som är solution architect på SaaS-bolaget Hypergene, som har kontor i Science Park Skövde.

  • 175-200 nya lägenheter/boenden per år, fördelat på:
    • 1 000-1 500 lägenheter/boenden till 2030
    • 3 500-4 000 lägenheter/boenden till 2040
  • 25 000 kvm kontorsytor och lokaler för Science Park Skövde och Högskolan till 2030
  • Totalt 100 000 kvm kontorsytor och lokaler till 2040