Högskolans campus blir testbädd för framtidens energilösningar

Mostafa Kermani.jpg

Mostafa Kermani, lektor i elektroteknik vid Högskolan i Skövde och projektledare för HelioS Energy Hub.
Foto: Högskolan i Skövde

Om du tittar upp mot Högskolans tak kan det hända att du får syn på en forskare. Där arbetar de nu för fullt för att hitta en lösning för att spara dagens solenergi till natten. Det sker i det nystartade projektet HelioS Energy Hub, en campusbaserad testbädd som ska utveckla hållbara energilösningar och effektiv energihushållning.

I projektet arbetar forskarna med att skapa ett avancerat energiledningssystem som kan följa och styra både produktion och förbrukning av energi i realtid.

– Målet är att utveckla ett system som företag och kommersiella byggnader kan använda för att spara energi och öka effektiviteten, säger Mostafa Kermani, lektor i elektroteknik.

Kan dagens energi sparas till natten?

En viktig del av projektet är att använda solpanelerna som redan idag finns på taket av G-huset, en av campusbyggnaderna på Högskolan. Utmaningen med solenergi är att det är relativt ojämnt, beroende på väderförhållanden och dagsljus.

– Den största utmaningen är att hitta ett effektivt sätt att lagra energi. Under sommaren producerar vi ofta mer energi än vi behöver, men utan bra lagring kan vi inte använda den energin under perioder med hög efterfrågan eller på natten, förklarar Mostafa Kermani.

Studenternas roll i energiprojektet

HelioS Energy Hub syftar inte bara till att förbättra energisjälvförsörjningen på campus utan ger också värdefulla praktiska inlärningsmöjligheter för studenter. Högskolan kommer också att kunna erbjuda kurser som är kopplade till projektet, med fokus på förnybara energisystem, energikonversion och mikronät.

– Tack vare realtidsövervakning och vårt energiledningssystem kan studenterna studera hur energiproduktion, lagring och förbrukning av energi fungerar i praktiken, säger Mostafa Kermani.

Energilagring för hem och industri

Globalt sett är effektiv energilagring avgörande för att hantera energiförbrukning, både för stora industrier och vanliga hushåll. Batterisystem kan lagra överskottsenergi när efterfrågan är låg och använda den under perioder när behovet är större, vilket minskar både kostnader och belastning på elnätet. För att lagra energi behövs dock ett batteri som är rätt dimensionerat. Mostafa Kermani betonar att forskningen inte är isolerad till industrin:

– Det handlar inte bara om industrins energibehov. Vi behöver också bättre lösningar för privatpersoner för att lösa energibrist och begränsningar i elnätet. Oavsett om det gäller att ladda elbilar eller använda ström i byggnader krävs smartare och mer flexibla sätt att lagra och använda energi, säger Mostafa Kermani.