Ida-Maja hittade drömjobbet i Science Park Skövde

Ida-Maja Dernestam3.jpg

Ett halvår efter ekonomexamen på Högskolan i Skövde hittade Ida-Maja Dernestam drömjobbet och det fanns i Science Park Skövde. På Piktiv, ett konsultföretag inom IT, arbetar hon med allt från rekrytering till eventplanering.
– Jag stortrivs och gemenskapen är helt fantastisk, säger hon.

I Science Park Skövde finns en rad olika företag och många av dem har inriktning mot IT, tech, dataspel och smart industri. Steget från högskolan till Science Park Skövde är inte långt och en hel del tidigare studenter arbetar hos företag i parken. En av dem är Ida-Maja Dernestam.

Piktiv har ett trettiotal anställda i Skövde och vid datorskärmarna råder det febril aktivitet. En trappa upp, med stor balkong och utsikt över staden, ligger fikarummet. Här finns också en yta med Fatboyfåtöljer och ett bordtennisbord, vid sidan av kontor och mötesrum.

– Varje arbetsdag börjar med att företaget bjuder på frukost. Det är en bra start på dagen och alla umgås verkligen med alla här.

Ida-Maja konstaterar att hon har en lång titel: Talent Acquisition Specialist and Office Manager.  

– En kompis skickade en jobbannons till mig och det gällde en tjänst som marknadsförare, men det var på företagets kontor i Örebro och jag ville helst kunna bo kvar i Skövde. Efter ett tag skickade samma kompis en annan annons, den här gången för en tjänst här på hemmaplan.

Hon sökte jobbet och efter intervjun stod det klart att Ida-Maja hade fått tjänsten med den långa titeln.

– Det är många yngre som jobbar här och jag kände redan en del personer innan jag började. Piktiv är ett IT-konsultbolag som tar in uppdrag i projektform och gör olika IT-lösningar åt andra företag. Här jobbar både systemutvecklare, programmerare och spelutvecklare och man jobbar i team.

Med sin ekonomutbildning har Ida-Maja helt andra arbetsuppgifter.

– Jag är verkligen spindeln i nätet här. Jag ”jagar” folk, bokar intervjuer, jobbar med eventplanering och stöttar kollegan i Örebro i arbetet med sociala medier. Men framför allt är det rekrytering, eftersom företaget växer fort och i år är tanken att öka med ett tjugotal anställda. Sen handlar det också om att behålla de som jobbar här och se till att alla trivs, kommer in i gemenskapen och företagskulturen. Vi gör saker tillsammans och i vintras var vi i Trysil och åkte skidor.

Från omvårdnad till ekonomi

Men att Ida-Maja skulle jobba på ett företag har inte alltid varit självklart. Hon är uppvuxen i Hova, i norra Västergötland, och gick på gymnasiet i Mariestad där hon läste vård- och omsorg. Ida-Maja arbetade några år som undersköterska innan hon bestämde sig för att sadla om helt. Från vård till ekonomi.

– Jag började intressera mig för börsmarknaden och då väcktes intresset för att lära mig mer om företagsekonomi, inte bokföring och redovisning utan det var marknadsföring jag fastnade för. Bland annat hur ekonomin kan påverka människors beteende.

Hon hade flyttat till Mariestad, några mil från Skövde och hade många vänner som redan pluggade på Högskolan i Skövde, var valet av lärosäte enkelt. Ida-Maja började läsa Ekonomprogrammet.

– Jag trivdes jättebra på högskolan, det är mysigt och familjärt. Jag var studenthjälte för mitt program och hade en del uppdrag under introduktionen för nya studenter. Jag hängde mycket hos Studentkåren och jag var studentrepresentant i högskolans styrelse under två år. Jag var även engagerad i Karriärmässan Framtid.

Gillar att nätverka

Under studietiden tänkte Ida-Maja att hon skulle jobba med framför allt marknadsföring efter examen.

– Även om jag jobbar mycket med rekrytering, så har jag stor nytta av min utbildning och framför allt av kurserna i management, marknadsföring och organisationslära. Det är kul att man kan se hur modeller man läst om fungerar i verkligenheten. Jag är en extrovert person som tycker om att träffa folk, bygga nätverk och gillar när det händer saker - det har jag också nytta av i det här jobbet.