Intelligent stängselsystem för nötdjur vann innovationspris

Acerni_1200.jpg

Från vänster: Christer Fuglesang, Emma Lönn och Niclas Düring.

Den 26 september delades SLU Skara & Sparbanken Skaraborg ut sitt innovationspris. Vinnare i år blev startupbolaget Acerni Technology med sitt projekt FarmGuard.

Acerni Technology, med Emma Lönn och Niclas Düring i spetsen, har utvecklat FarmGuard som är ett system som underlättar för lantbrukare att inspektera och underhålla stängsel för nötdjur. Deras lösning blev det vinnande bidraget i SLU Skara och Sparbanken Skaraborgs innovationspris 2023. Temat för priset är ”Hållbarhet inom gröna näringar” och det delades ut av Christer Fuglesang tisdagen den 26 september vid en ceremoni i Smedjan på SLU campus i Skara.

Motivering: Årets vinnare av Innovationspriset inte bara minskar arbetsbördan för lantbrukare, den frigör dyrbar tid, förenklar djurtillsynen och kan i förlängningen ha en positiv effekt för den biologiska mångfalden. Systemet underlättar för lantbrukare att inspektera och underhålla stängsel för nötdjur. FarmGuard bedöms ha hög kommersiell potential på en global marknad. Det är en sinnrik lösning med flera potentiella användningsområden som alla kan minska onödigt lidande för djur – enligt juryn bestående av representanter från den gröna näringen.

"Ett ambitiöst team"

År 2022 antogs Acerni Technology till Science Park Skövdes startup-program. Deras huvudcoach, Carolina Green, är mycket imponerad av teamet.

- Jag är jätteglad för deras skull och för den fina utmärkelse som tilldelats dem. Dock är jag inte förvånad, för detta är ett ambitiöst team som jobbar hårt för att lyckas. Framtiden för Acerni ser mycket ljus ut, och jag ser fram emot att få fortsätta följa med Emma och Niclas på deras spännande resa framåt.

Ingi Jonasson, vd för Science Park Skövde, instämmer.

- Fantastiskt roligt att se en av våra startups vinna ett så fint innovationspris. Ska bli mycket intressant att följa Acerni på deras fortsatta utvecklingsresa. Utvecklings- och marknadspotentialen för FarmGuard ser mycket lovande ut.

Har du en idé?

En idé kan vara startskottet för en enormt spännande resa. Ta steget och gör den till ett företag. Sök till vårt startup-program, så börjar vi där!