Investerarnätverk hade fokus på dataspel – ”Finns inget liknande någon annanstans i världen”

Henrik J_2.png

Som ett initiativ för att utöka nätverket av affärsänglar och personer som vill göra skillnad för näringslivet tog Science Park Skövde klivet och grundade ett investerarnätverk. Förra veckan samlades de för första gången, och denna gång blev det fokus på dataspel.

– Vad som åstadkommits här i Skövde för spelutvecklare och nystartade spelföretag är världsunikt, säger Henrik Jonsson, Game Industry Growth Consultant på Radgivery.

Science Park Skövde stöttar aktivt företag med att hitta fungerande affärsmodeller och coacha team, men också med att skapa förutsättningar för att attrahera kapital för tillväxt. Investerarnätverket har grundats med syftet att samla lokala och nationella investerare som med sin kompetens, erfarenhet och kapital vill vara med och stötta företagen i sina tillväxtresor.

– I takt med att nätverket har blivit större så har det tillkommit investerare som har intresse av att investera i just dataspelsföretag, och som då också önskar mer kännedom om hur man investerar i branschen vilket blev avstampet för nätverksträffen, säger Anna Emanuelsson, affärscoach med fokus på finansiering och investering på Science Park Skövde AB.

Kvalitet i världsklass

Henrik Jonsson, Game Industry Growth Consultant på Radgivery, har över 30 års erfarenhet av spelbranschen, varav de senaste fem åren på Embracer Group där han letade efter spelföretag i tidig utvecklingsfas för eventuell investering. Han har genom sitt jobb besökt många inkubatorer i bland annat Sverige, Europa, Kanada och USA.

– Det finns många inkubatorer i Sverige och övriga världen som är uppbyggda på liknande sätt som på Science Park Skövde, men en viktig punkt skiljer dem åt. De resultat som har kommit från Skövde under lång tid kommer ingen annan i världen i närheten av. Kvaliteten som levereras härifrån är världsunik, säger Henrik.

Når global marknad

Henrik delade under nätverksträffen med sig av sina lärdomar om vad man ska tänka på vid investering av spelföretag. Han menar att det är en bransch som skiljer sig åt från många andra.

– Spel som produkt är inte skapad för att lösa ett problem, utan handlar endast om underhållning. Något annat som gör det unikt är att direkt vid spelsläpp så når produkten en global marknad genom olika distributionsplattformar.

20240306_111059_ss.jpg
20240306_120206_ssss.jpg

Pitchade sitt projekt

Ett team som letar efter investering för att kunna fortsätta utveckla sitt projekt är spelföretaget Gibbet Games AB.

De pitchade sitt skräckfyllda golfäventyrsspel Club House on Haunted Hill under nätverksträffen, och är ett av närmare 30 spelföretag i startup-programmet Sweden Game Startup som drivs av Science Park Skövde AB. I höstas vann de priset Indiecator of the Year under höstens Sweden Game Conference, när de visade upp sitt spel under konferensen för besökarna.

Vill du också vara med i vårt investerarnätverk? Läs mer här.