Komikern Jan Bylund föreläste om arbetsglädje inför ett fullsatt Insikten

Bylund1.jpg

Du har hört det förr, men det tål att upprepas: Det är viktigt att ha kul på jobbet! Arbetsplatser där personalen trivs och har roligt fungerar bättre och är mer lönsamma. Men hur når man dit? Komikern Jan Bylund delade med sig av sina erfarenheter och bäst tips på temat under onsdagseftermiddagen.

Den 29 november gästade Jan Bylund Science Park Skövde för att prata om nycklarna till ökad arbetsglädje. Ett ämne som intresserade många då hela 230 personer var på plats i Insikten i Portalen.

Med en blandning av humor och viktiga budskap levererade Bylund de nycklar som, enligt honom, skapar en bättre arbetsmiljö, samt en organisation som fungerar och som utvecklas; våga var personlig och bjud på dig själv, prata så att folk förstår och våga visa dig korkad, fråga om du inte förstår. Men viktigast av allt - ge beröm.

- Alla har behov av att bli sedda och känna att de duger. Organisationer som är bra på att ge beröm och feedback blir både trygga och lönsamma, förklarar Jan Bylund och fortsätter:

- Som anställd glömmer man ofta bort sitt eget ansvar för arbetsglädjen. Många tror att det är chefen som ska ordna det. Men om man som medarbetare till medarbetare börjar ge beröm kommer man långt. Det är inte svårare än så.

Kan du ge något exempel på hur man kan börja?
- Träffas och gå igenom vad som har varit bra under veckan och vad dina kollegor har gjort som har underlättat och hjälpt dig. Det kan handla om små, enkla saker som man kan göra för varandra. Börjar man med detta blir man tightare som arbetskamrater. Det är inte svårt egentligen, det här vet folk om. Man måste bara göra det, avslutar Bylund.

Kort om Jan Bylund

Jan Bylund är ståuppkomiker och föreläsare. Han har blivit framröstad till "Sveriges bästa ståuppkomiker" av Expressens läsare och han började med standup så tidigt som på slutet av 1980-talet. För svenska folket är han kanske mest känd från TV-program som Släng dig i brunnen, Söndagsöppet och Bingolotto.