Krönika: "Ett stycke relationsprosa"

Krönika i SLA - Gustaf Lexell.jpg

Tisdagen den första mars 2011 navigerade mitt 25-åriga jag in bilen på parkeringen vid Science Park Skövde (dåvarande Gothia Science Park). Det var ett tag sen nu. Nämnda år existerar SAAB Automobile fortfarande som bolag, protester inleds i Libyen mot Gaddafis styre och ishockeymålvakten Stefan Liv omkommer tragiskt när hans lag Lokomotiv Jaroslavls flygplan störtar. Några företeelser som sätter 2011 i ett perspektiv på mänsklighetens ständigt expansiva tidsaxel.

Med förväntan och entusiasm öppnade jag de stora ytterdörrarna till Portalen och klev in på vad som skulle bli min arbetsplats fram till 2017. Här kanske det är på sin plats att erkänna att jag inte varit helt trogen ”parken” fram till dags dato, men efter dryga tre år av utsvävningar kom jag tillbaka i början på 2021. Mycket vatten har runnit under broarna sedan den där tidiga vårdagen för snart tretton år sedan, såväl för undertecknad som för arbetsplatsen.

För egen del har man stadgat sig, skaffat hästgård och bidragit till uppkomsten av tre nya människor. Arbetsplatsen å sin sida jubilerar det här året och nu är det Science Park Skövdes tur att få känna på hur det är att vara 25 år, balanserandes på den hårfina gränsen mellan att klassas som ung eller vuxen. Rebellisk eller konsekvenstänk? Eller både och?

Med anledning av Science Park Skövdes 25-årsfirande så känns det passande att ägna den här krönikan åt relationen mellan mig och min arbetsplats genom årens lopp och våra gemensamma intressen – en sorts relationsprosa:

Vårt gemensamma intresse för omvärldsbevakning, samhällstrender och teknikskiften var nog den första gemensamma nämnaren som gjorde att tycke uppstod. Ett intresse som inte svalnat genom årens lopp. I våra tidiga år var IOT (Internet of things) och Big Data på allas läppar, idag drunknar vi i varandras ögon när det diskuteras AI och maskininlärning.

Men det är nog i sammanhang med andra, i möten med människor, organisationer och företagare vi båda verkligen kommer till vår rätt. Ibland säger vi skämtsamt till varandra ”Är inte det här livets mening så säg?”. Att lyssna och inspireras av andra ger oss lika mycket tillfredsställelse som att få komma med tips, vägledning och råd.

Allt här i världen styr man ju dessvärre inte över, exempelvis globala pandemier, men till och med under denna krävande tid visade vår relation motståndskraft. För det visade sig att vi kunde arbeta minst lika bra, och tillsammans, trots att undertecknad krönikör isolerade sig i Töreboda och ”parken” höll ställningarna i Skövde.

Att arrangera event och vara värdar är också något vi uppskattat genom årens lopp. Tankesmedjor för Skaraborgs utveckling, UF-deltävlingar, lunchföreläsningar, temamånader, finansieringsdagar och mycket annat. Och direkt efter genomfört event är vi båda överens om att vi ska utvärdera oss själv för att försöka överträffa oss vid nästa tillfälle.

Så med detta nedplitat – grattis till 25 år Science Park Skövde! Och jag står fast vid orden jag sa till dig första gången vi sågs, den där tidiga vårdagen i mars 2011: Var det du som log eller blev jag just bländad av solen?

Krönika i Skaraborgs Allehanda

Krönikan är skriven av Gustaf Lexell, affärscoach på Science Park Skövde, och publicerades i SLA
9 januari 2024.