Krönika: "Lille Hubbe – en ny bekantskap i mitt vardagsrum"

Krönika i SLA - Eva Nilsson.jpg

Jag har slängt ut en stor svart och fått en liten vit. Vadå?, kanske du undrar. Jo, jag har haft en stor svart box i hyllan för att kunna se digital tv. Den har funkat fint och har säkert många fler funktioner än jag har nyttjat. Härom veckan kom ett meddelande från min tv- och bredbandsleverantör att jag hade ett paket att hämta ut.

Jag gick till postombudet och fick med mig en liten låda, inte större än 10x15 cm. I lådan låg en liten manick som leverantören kallar Tv Hub Mini. Passande namn, för den var verkligen ”mini” i förhållande till min stora svarta låda. Jag är inte alls tekniskt lagt, så det var med viss bävan för att inte kunna se ”Bonde söker fru” som jag drog ur kontakten till den svarta, gamla trotjänaren och började läsa instruktionerna för att installera min ny lille ”Hubbe”.

Döm om min förvåning när jag faktiskt fick igång tv:n! Det var inte svårt och det gick för en gångs skull att följa instruktionerna till punkt och pricka. Nu gällde det ju bara att få koll på hur saker och ting fungerade. Det var ont om hjälp för just det, så det fick bli den gamla beprövade metoden ”trial and error”, eller som man också kan säga ”learning by doing”. Det var helt enkelt bara att börja testa knapparna på dosan. De är inte alls lika många som på min gamla, så varje knapp har flera funktioner och får olika saker att hända beroende på var jag befinner mig i menyn.

Hur som helst, det gick skapligt bra och jag upptäckte funktioner som jag inte tidigare haft, eller i alla fall inte känt till. Jag är nog otroligt sen på bollen, men att kunna se program både i förväg och i efterhand är nytt för mig. Tidigare har jag spelat in, ja inte på VHS, och inte ens på DVD, utan på något sätt i själva tv:n, men nu behövs inte det. (Mina vuxna barn kommer att ta fram varsin skämskudde, om de läser detta, och undra vilken sten jag bott under det senaste decenniet). Summa summarum blev min nya lille ”Hubbe” en positiv överraskning och jag fortsätter med ”trial and error” för att lista ut alla fiffiga funktioner som ryms i en liten vit ”kontakt” på cirka 28 kvadratcentimeter.

Det är innovationer som bidragit till att vi kan prata med varandra utan att telefonen sitter fast med en sladd i väggen, att vi kan skicka sms, fotografera och fixa bankärenden med samma enhet. Tv:n är inte längre den stora centrala möbeln i ett rum, den är bara en tavla på väggen. Bilar susar tyst fram och laddas med el, biljettbokningar görs till stor del via nätet och handlar gör vi inte längre i affären utan hemma i soffan (i alla fall till viss del). Utan innovation, ingen utveckling.

Det företagen i Science Park Skövde sysslar med är till stor del att hitta innovationer som är till hjälp och nytta för oss konsumenter. Företagen verkar inom digitalisering, dataspel eller smart industri. Till stöd finns mina kollegor för att coacha och hjälpa företagen att utvecklas på bästa sätt. Science Park Skövde är inte lika med högskolan, men vi har ett gott samarbete som gör att företagen också kan jobba nära forskningsprojekt och komma i kontakt med studenter och talanger som har rätt kompetens. Win-win helt enkelt.

Nu är det bara tolv dagar kvar till julafton och i år ska jag fira jul på ett helt nytt sätt och på en ny plats. Bilden jag ser framför mig är gnistrande snö, tio minusgrader, juleljus i fönstren och brasa inne i timmerhuset. Jag inser att jag är otroligt privilegierad och tänker på alla dem som inte ens har tak över huvudet och lever i ständig skräck. Skippa ett par julklappar och skänk en slant till någon av de organisationer som verkar för att hjälpa människor som inte har det så bra som vi. Det värmer både ditt och någon annans hjärta. God jul!

Krönika i Skaraborgs Allehanda

Krönikan är skriven av Eva Nilsson, administratör på Science Park Skövde, och publicerades i SLA
12 december 2023.