Krönika: "När man hörde ordet tittut och blev hänförd"
1988 släppte Wilmer X låten ”Teknikens under” och undertecknad var blott två år gammal och tämligen ointresserad av teknik och prylar. Vid den åldern räckte det, underhållningsmässigt, med att mamma eller pappa drog ett badlakan fram och tillbaka framför ansiktet. Plötsligt kunde dom försvinna från jordens yta, för att sekunden senare återkomma i fysisk form och skrika: Tittut, samtidigt som dom fnissade glatt! Sjukt fascinerande, märkligt och en gnutta skrämmande. Kanske borde man prata med någon för att reda i detta barndomstrauma?
Men nog om mina föräldrars magiska färdigheter och åter till tekniken. För trots att 1988 känns väldigt förgånget så är vissa bitar i ”Teknikens under” synnerligen aktuella. Tänker framför allt på ”Glöm all död tid – Lägg pengar på ny teknik” eller ”Du kan glömma dina ensamma stunder, du kan lite på teknikens under”, för nämnda textrader känns mer skrivna för den tid vi lever i just nu, snarare än för 36 år sedan.
Det blev inte minst tydligt när jag vobbade för några dagar sedan. Då jag som förälder är låst till datorn och utför mitt dagsverk, försvinner barnens ”dötid” i telefonen. Teknikutvecklingen och effekten av den är jag fel person att beskriva, jag kan bara konstatera att ibland kan den upplevas som destruktiv och ibland som konstruktiv. Jag kommer dock välja att fokusera på det senare, för tekniken finns och nyttjas ganska frekvent när jag tänker efter.
Häromdagen lyssnade jag på radio och diskussionsämnet var promptar, det vill säga hur du formulerar dig till olika AI-assistenter för att få ett så bra och underbyggt svar som möjligt. Gav man AI-assistenten instruktioner att agera som en terapeut så fick man utförliga instruktioner och steg på hur man kunde lindra allehanda rädslor och fobier. Detta råd ska jag testa för att se om det går att mildra min läkarskräck, eller ”White Coat Syndrome” som det heter på fackspråk.
Jag nyttjar också video-formatet. Vad man än funderar över så finns det någon person, någonstans i världen, som redan gjort det man tänkt göra. Jag har kikat på tutorials (handledningsvideos är nog rätt översättning) för hur man filear en anka, till hur man byter bromsbelägg på en Suzuki Vitara.
Avståndsmätaren, som med en snabb laserstråle ger exakta mått, har sparat både tid och material när det har snickrats möbler och annat. Och telefonens inbyggda stegmätare skapar inre tillfredsställelse när man gått omkring hemma på gården och pulat en lördag och blir notifierad om att hemmafixet bidragit till 14 000 steg. Så nog kan tekniken hjälpa oss med mycket, men den är inte fulländad.
För några veckor sedan hade en partner till oss på Science Park Skövde besök av en delegation företagare från Frankrike och bad oss berätta lite om vår verksamhet. Väl på plats visade det sig att gruppen hade med sig en tolk och presentationen skulle därför ske på svenska. Detta medförde en något ryckig presentation då överdrivna konstpauser blev nödvändiga eftersom tolken skulle hinna översätta det som sagts. Så tänk när tekniken tagit ytterligare kliv och man kan ha en teknisk pryl i örat som simultanöversätter i realtid, då har världen verkligen krympt. Med tanke på dagens ohyggligt snabba teknikutveckling är nog detta inte långt bort.
Det får räcka som teknisk odyssé för den här gången. Nu ska jag googla hur vuxna människor kan trolla bort sig själva med endast ett badlakan som hjälp. Ett av barndomsårens största mysterier ska äntligen få sin lösning.
Krönika i Skaraborgs Allehanda
Krönikan är skriven av Gustaf Lexell, affärsutvecklare på Science Park Skövde, och publicerades i SLA
16 oktober 2024.