Krönika: Skaffa dig ett riktigt jobb

Krönika i SLA - Carolina Green.jpg

Kan du minnas vad du hade för tankar om yrkeslivet när du var barn? Kanske hade du en vass idé, en tydlig väg som du kanske också följde, eller så skrattar du åt den nu. Själv har jag ingen aning om vad jag ville jobba med när jag var liten. Gissningsvis hade det med hästar att göra.

Min son dock, sex år, har haft många och långa utläggningar om vad han ska bli. För ett tag sedan var det hela räddningstjänsten som gällde, med brandbilar, ambulanser, polisfordon av alla slag samt bärgare. Absolut tänkte jag. Det blir praktiskt med en alltiallo-räddare i familjen. Tänk så smart, en brandsläckande arresterande omvårdande monstertruckåkande hjälte som kan komma fram överallt och som kan bärga allt som bärgas bör. Men sen gick den idén över och nu ska han visst bli bonde och bo nära sin mamma i stället. Han har deklarerat att han ska ha kossor i den gamla lagården innanför Cementas staket här uppe i Våmb, så jag vill bara förvarna om att det kan vara dags redan nu att lägga ner det där cementeriet. Bara så det inte kommer som en överraskning i framtiden när han har släppt lös kossor i hela brottet eller så.

Min dotter ska sälja glass hävdar hon, och den ska göras på riktiga ingredienser. Dessutom ska hon nog bli polis, men det verkar inte helt spikat. Dock ska hon bo i ett ljusgult hus med brutet tak och är det fel nyans på det gula, så duger det inte.

Personligen är jag ganska säker på att Carolina, sex år, inte satt vid köksbordet och sa: Mamma, jag ska bli affärscoach när jag blir stor. Men så blev det och det är inte fy skam ska jag säga dig. Jag tror förresten att jag även talar för min bror, som jag absolut inte kan minnas att han någonsin uttalat att hans största dröm var att laga drivmedelspumpar. Det vilar dock inga ledsamheter över vare sig mig eller min bror på jobbfronten så vitt jag vet.

Det som är spännande med våra yrken tycker jag, är att det som är ett vanligt jobb idag, kanske inte ens finns när våra barn vuxit upp. Fanns ens mitt jobb som alternativ när jag var liten? Ibland kan det tyckas skrämmande att jobb ”försvinner”, men det fina är ju att det i stället kommer nya. I Science Park har vi förmånen att möta företag som funnits med en lång tid, men vi möter också sådana som faktiskt inte ens finns än. Vi möter människor som bär på affärsidéer och smarta tankar om hur något kan göras bättre eller hur något som aldrig tidigare gjorts, skulle kunna göras.

Vårt jobb är att underlätta för dem att ta sin idé till verklighet, att vara en hand att hålla i under uppbyggnaden av det som kanske ändrar på framtidens hela beteende kring en viss sak, eller kanske ger möjligheter vi inte innan trodde fanns. Vem trodde till exempel för 20 år sedan, att musik inte längre skulle köpas på skivor (i lika stor utsträckning i alla fall), eller att man kunde stoppa en kamera, en dator och en telefon i samma mackapär, och att den också skulle rymmas i var och ens hand? Ändå är saker som Spotify eller smartphones vardagliga ting idag, som många tar för givet.

Jag misstänker att en del av de personer som driver företag någon gång fått höra att ”skaffa ett vanligt jobb istället” eller att det inte går att jobba med saker som till exempelvis spelutveckling. Nu i förändringens tid skulle jag vilja citera Gunde Svan och hojta högljutt att ”ingenting är omöjligt”, man kan jobba med det omöjliga, det vanliga, det spännande, det tråkiga eller det ovanliga, för alla sorter behövs.

Krönika i SLA

Krönikan är skriven av Carolina Green, affärscoach på Science Park Skövde, och publicerades i SLA
6 september 2022.