Melbe och Ideus var bland de första i Science Park Skövde

Huvudbild-Ideus.jpg

Science Park Skövde firar 25 år i år! Under den tiden har mycket hänt, företag har kommit och gått och ett gäng nya byggnader har rests för att möta efterfrågan hos näringslivet. En av de företagare som varit med längst i parken är Jörgen Melbe med företaget Ideus, som är experter på produktutveckling inom elektronik.

- Det är häftigt att få ha varit med att se hur Science Park har växt, säger Jörgen Melbe.

Jörgen Melbe driver företaget Ideus sedan 1993. Företaget bildades efter att han själv hade jobbat på SKF i några år. När han drivit sitt företag i några år, fick han höra att Science Park Skövde, då Gothia Science Park, skulle startas.

En idé han nappade på direkt.

- Jag kände att det var ett spännande koncept som jag gärna ville hoppa på. Redan från första stund fick jag ett väldigt bra stöd av Patric Eriksson, som startade och drev parken, och vi blev ett litet men sammansvetsat gäng som hade väldigt roligt tillsammans, berättar Jörgen Melbe.

Under den första tiden satt företagen i det gula stinshuset, nära järnvägsövergången. 2004 byggdes Växthuset som en av de stora, första byggnationerna. Dit hängde Jörgen Melbe och Ideus med, och de har faktiskt suttit på samma kontorsyta i tjugo år nu.

- Vi trivs, så varför ska vi flytta på oss?, säger Jörgen med ett skratt.

Och fortsätter:

- I början var allt så litet och vi fick väldigt mycket hjälp av parken och av de företag som också var med. Det nätverket var ovärderligt när man var en relativt ny företagare, i sammanhanget. Nu, när vi är mer erfarna, är det kul att se andra företag växa och följa deras resor.

Ideus3.jpg
Ideus4.jpg

Ett företag med internationella jobb

Ideus är ett företag som gör olika uppdrag inom elektronikutveckling, främst inom data och elektronik. Det kan handla om inbyggda system och mjukvaruutveckling, men också kommunikationen mellan dessa system, så som olika former av mätnings- och varningsutrustning.

Genom åren har de arbetat med kunder som Siemens, ABUS Kransystem, Astra Zeneca och LKAB. De olika jobben har fört såväl Jörgen, som hans kollegor på Ideus, till olika hörn i världen.

De har gjort mätutrustningar till avfallscontainrar, för att kunna optimera logistik och tömning, något som gynnar både plånbok och miljö – då under företagsnamnet Noticia. De har också, bland mycket annat, varit med och tagit fram ett avgasreningssystem för att minska utsläppen hos stora fartyg.

- Vi har fått äran att göra många roliga jobb tillsammans med roliga kunder. Ideus vill alltid göra saker med kvalitet och därför tar våra produkter lite längre tid att producera och leverera. Vi söker och jobbar med kunder som värdesätter kvalitet över kvantitet.

Vad skulle du säga är Ideus identitet?

- Att vi gillar att göra bra saker. Vi vill vara duktiga, helt enkelt. Vi ser det som vårt kärnuppdrag att tillverka produkter och lösningar som håller länge, för företag som brinner för samma sak. Vissa kunder har vi arbetat med lika länge som vi suttit på Science Park, det tycker jag tyder på att vi gör något rätt.

Ideus2.jpg

25 år till i parken?

Med 25 år som medlem i Science Park Skövde, med minnen och erfarenheter som kräver åratal för att berätta, måste man ju nästan ställa frågan – blir det 25 år till för Ideus?

- Haha, inte för min del! Så länge har jag inte planerat att jobba. Men det har varit 25 fantastiska år och jag är tacksam för alla som hjälpt och stöttat oss längs vägen. Vår utveckling har gått i takt med att parken också utvecklats. Möjligheterna har alltid varit fantastiska här, säger han.

Vad är det bästa med Science Park Skövde?

- Det grundades för företagens och näringslivets skull, och det har fortsatt varit så under 25 år. Det är roligt att vara en del av allt det här och vem vet hur många som startat sin resa just här. Jag har lärt mig väldigt mycket om företagande och även om mig själv. Det lönar sig att träffa andra företag, oavsett bransch. Den sociala kontakten av att sitta här har varit väldigt värdefull för oss.