Meningsfull skärmtid är ledord för Zcooly

Zcooly

Zcooly är ett av många dataspelsföretag i Science Park Skövde. De flesta av företagets tio medarbetare träffades redan när de gick på Högskolan i Skövde. Idag är de ett av de ledande företagen när det gäller att utveckla lärande spel för barn. Den 17 december lanseras en app som samlar alla lärande spel i samma värld.

Jonathan Wadström är VD för Zcooly. Han hade redan 2011 en idé om att göra något för skolan.

– Jag ville ta vara på drivkrafterna som finns i spel och sedan lägga till lärande. Jag fick kontakt med Fredrik Andréasson som jobbade med spel för ett meningsfullt syfte och det var starten på utvecklingen av Zcooly, säger Jonathan Wadström.

Det finns många företag i dataspelsbranschen. Zcooly har hittat en nisch som hjälper barn i åldrarna 5 till 12 år att lära sig och förstå matematik.

– Vi har gjort drygt tio lärande spel som alla är kopplande till skolans läroplan. Vi har två egna pedagoger anställda och samarbetar med skolan för att hamna rätt. Framför allt ska tiden som barnen spenderar framför skärmen vara meningsfull. Det är också vårt motto: Meningsfull skärmtid, berättar Jonathan.

Zcooly gör det också möjligt för föräldrar att prenumerera på tjänsten och använda spelen hemma tillsammans med barnen. Föräldrarna får feedback varje vecka hur det går för barnet.

– Det kommer en sammanställning varje vecka där föräldrarna kan se om det är något som är svårt eller som barnet inte förstått. De ser naturligtvis också det som gått bra, säger speldesigner Fredrik Andréasson.

Zcooly har utvecklat mattespel i sju år. Den 17 december lanseras den nya appen som samlar alla lärande spel i en värld. Planerna för framtiden är att fortsätta att utveckla lärande och meningsfulla spel där barnen lär sig till exempel språk och samhällskunskap.

– Marknaden är stor och vi märker att våra spel är uppskattade och fyller sitt syfte. Det är egentligen bara tid och pengar som sätter gränserna för vad vi kan göra, säger Jonathan Wadström.

Foto: "Meningsfull skärmtid" är ledorden för företaget Zcooly som sedan ett par veckor tillbaka är på plats i Pergolan, den nyaste byggnaden i Science Park Skövde. På bilden syns företagets VD Jonathan Wadström, längst fram, spelutvecklare Moa Lenngren och speldesigner Fredrik Andréasson.