Miljonregn över startups i Science Park Skövde – Affärscoachens tips för framgång
Många miljoner externt riskkapital har landat hos företag vars start och tillväxt tagit fart på Science Park Skövdes startup-program. Anna Emanuelsson, affärscoach på Science Park Skövde, ser med glädje på de framgångar som bolagen har haft genom åren. Och ger sina tips för hur man lyckas som ett startup-företag.
Vad är receptet för att lyckas med sitt startup-företag? På Science Park Skövde har flera hundra företag startat. Med hjälp i deras startup-program, där erfarna affärscoacher bidrar med stöttning och kontaktskapande, har allt från världskända spelföretag till tech-bolag påbörjat sin utvecklingsresa.
Och det finns några gemensamma nämnare för de framgångsrika företagen som deltagit i programmet, enligt affärscoachen Anna Emanuelsson.
- Det är personer med hög kompetens och kunskapsnivå samt stort driv vilket skapar en snabb progress mot marknaden. Investerare ser det direkt. Likväl som att de investerar i företagets produkt eller tjänst, investerar de i personerna bakom det.
Anna Emanuelsson jobbar som affärscoach inom Science Park Skövdes startup-program, med fokus på investering och finansiering.
- Min roll innebär att direkt stötta företagen inom finansiering. Det kan handla om att visa hur man beräknar sitt kapitalbehov, hur man tar fram bra underlag för att prata med investerare och hur man gör en hållbar budget. En del av min tid läggs också internt, där jag jobbar med hur vi kan bli bättre på att stötta företagen inom startup-programmet.
Skulle du säga att företagen som söker till startup-programmen har en stor kunskap inom de ekonomiska frågorna?
- Det är blandat. Vissa kommer direkt från sin utbildning och har kanske inte läst något alls om ekonomi utan har, exempelvis, bara sin expertis inom utveckling. Då kan man behöva mycket hjälp. Vissa är mer självgående på den fronten, men behöver då stöttning inom annat, exempelvis nätverkande. Vi ser behoven, och stöttar där det behövs.
Alla kan lyckas med sin dröm
Men det krävs inte att man är student eller ens aktiv inom den bransch man drömmer om att starta ett företag inom. För att ansöka till startup-programmet krävs det bara en gedigen idé som går att bygga något på. Och att man inom sitt team har förmågan att utveckla produkten eller tjänsten som affärsidén bygger på.
Du kan till och med jobba samtidigt som du arbetar med ditt företag inom programmet.
- Vi har material online som gör att man kan ta det i sin takt. Genom det breddar vi tratten och minskar tröskeln för att ta steget och ansöka. Är du en idémakare som vill förverkliga din drömidé, då har du kommit till rätt plats. Du utvecklar produkten eller tjänsten och vi stöttar kring affärsutvecklingen, säger Anna Emanuelsson.
Under de senaste åren har många miljoner i investeringskapital landat hos företag som tagit sin början i Science Park Skövdes startup-program. Aurora Arts, ForceHT och Lumi Labs är tre exempel på företag som lyckats i närtid.
- Det är jätteroligt att följa bolag som tar snabba kliv och skapar intresse från investerare! Tillgången på kapital finns fortfarande men riskviljan har sänkts vilket innebär att fler delar måste finnas på plats för att lyckas landa en investering. Det har blivit tuffare och det krävs att man gör ett gediget jobb för att komma hela vägen.