Nytt verktyg för att minska störningar i produktionen

FP Analyzer hos Rekordverken

En av de viktigaste faktorerna för en lönsam och effektiv produktion är att ha koll på företagets förluster. Flow Process Sweden AB är ett startup-företag i Science Park Skövde som vill hjälpa små och medelstora företag att förstå sina processer för att uppnå bästa möjliga resultat.

– Om man inte vet vad som ska förbättras så är det svårt att åtgärda problemet. Vårt system – FP Analyzer – är en molntjänst med tillhörande app som gör det enkelt och kostnadseffektivt att komma igång och ger möjlighet att mäta och göra rätt från början, säger Carl-Magnus Täng, vd för Flow Process Sweden.

Tillsammans har de fyra medarbetarna på Flow Process Sweden över 60 års erfarenhet av produktion, produktionsteknik, produktionsuppföljning, systematiskt förbättringsarbete och underhåll från både små och medelstora tillverkande företag samt fordonsindustrin. De har själva sett vikten av att följa upp störningar i produktionen.

– Det är ekonomiskt att inte behöva omarbeta och kassera så mycket, det är egentligen den största vinsten ett företag kan göra. Det är också ett mål med Agenda 2030 att hushålla med resurser och vi ser att vårt system bidrar till att nå det målet. Det finns så stor förbättringspotential i små och medelstora företag genom att jobba smartare istället för hårdare. Många är inte medvetna om att de behöver tänka annorlunda utan gör som man alltid har gjort, säger Carl-Magnus Täng.

Med hjälp av affärscoacherna i startup-programmet har Carl-Magnus och hans kollegor fått möjlighet att utveckla sin produkt FP Analyzer. Nu finns den ute hos några kunder som kan börja med manuell uppföljning i systemet och bygga vidare med uppkoppling av maskiner.

FP Analyzer

Flow Process Sweden är ett startup-företag som utvecklat verktyget FP Analyzer. Nu finns verktyget hos företag som har kunder över stora delar av världen.

– Det finns andra verktyg på marknaden för att följa upp och lokalisera när det blir produktionsstopp i kedjan, men de är för dyra för ett mindre företag. Utan ett bra verktyg är det svårt att se var de största förlusterna uppkommer. För att kunna följa upp produktionen och göra förbättringsarbete behöver man också kunna mäta, och det är enkelt med vårt verktyg. Vi vill hjälpa företagen att förstå processen och uppnå flöden, säger Carl-Magnus.

Två företag som använder verktyget FP Analyzer är Bovalls Dörrbyggeri och Rekordverken, båda mindre företag med lokal produktion men med kunder över stora delar av världen.

– Vi är väldigt nöjda med FP Analyzer, det var lätt att komma igång. Med bra utbildning och support har det inte varit några problem. Vi har kommit fram till var vi har våra svaga länkar i produktionskedjan och det gör att vi kan arbeta med att förbättra på rätt ställe och inte där vi tror att vi behöver förändra, säger Daniel Hagman, kvalitetsansvarig på Bovalls Dörrbyggeri.

– Jag kan bara instämma. För oss på Rekordverken har FP Analyzer’s automatiska system hjälpt oss att hitta våra förluster i maskinparken. Systemet ger även operatören en notis i hörlurarna om att hans maskin har stannat. På mindre än en dag hade vi ingång FP Analyzer’s system i tre av våra maskiner och började samla data. Vi jobbar mycket med att ta bort våra korta stopp i maskinerna, och med FP Analyzer kan vi enkelt se om våra åtgärder gör skillnad, säger Magnus Hagelberg, produktionschef på Rekordverken.

Bär du också på en idé?

Går du och funderar på en idé som du skulle vilja testa? Hör av dig till någon av våra affärscoacher så kanske du också får möjlighet att göra den spännande resan från idé till tillväxtföretag. Läs mer här.

Om du vill satsa på dataspelsindustrin genomför vi en en-dagars workshop, så kallad bootcamp, fredagen den 29 maj. Ansök här.