På besök i parken: Piktiv

Piktiv2_1200px.jpg

Johan Bjering, tvåa från vänster, kom till Science Park Skövde och blev en del av startup-programmet. Nu driver han Piktiv med 40 anställda på tre platser.

Efter att han arbetat som programmerare på Cypern flyttade Jonas Bjering via Stockholm till Skövde och Science Park 2009. Han startade Piktiv som ett enmansföretag där han själv var konsult med inriktning mot finanssektorn och jobbade nästan dygnet runt. Efter att ha varit en del av startup-programmet tog det fart på riktigt efter några år. Idag har han 40 anställda på tre platser i Sverige, med huvudkontor i Science Park Skövde.

Faktaruta_Piktiv.jpg

Jonas Bjering, vd för Piktiv, ser sig i första hand som programmerare, i andra hand som entreprenör.

– Jag har skapat det företag jag själv hade velat jobba på. Det är stor efterfrågan på våra tjänster, så vår plan är att fortsätta växa.

De stora utmaningarna för oss är att hitta rätt medarbetare och att vi är lite spretiga. Vi är inte teknikspecifika konsulter, vi jobbar med väldig många olika tekniker utifrån kundens behov. Att vi ofta får möjlighet att jobba med nya tekniker och de senaste programspråken är väldigt tillfredställande, säger Jonas.

Piktivs medarbetare jobbar i team som sätts samman utifrån vilka uppgifter som ska lösas hos kunden.
– Vi är konsulter som jobbar med kunden under lång tid. Jag tror personligen på utvecklare som vill lära sig mycket om kundens utmaningar och problem för att kunna presentera den bästa lösningen. Våra team består uteslutande av utvecklare, men vi har en bred syn på utvecklarens roll. Inom varje team ser vi till att det finns den kompetens som behövs.

Jag har skapat det företag jag själv hade velat jobba på.

När Jonas letar nya medarbetare vill han gärna ha så kallade ”T-shaped individuals”.
– Det är de som har djup kunskap, en spets, i ett specifikt ämne, men som också har en bredd och förstår alla problem i teknikstacken. Vi är inte en samling specialister, vi är ett lag som gillar att jobba tillsammans.

Flera av medarbetarna har varit med sedan starten och utvecklats ihop med företaget.
– De som varit med länge bär kulturen och den är en stark drivkraft. Vi är modiga och vågar pröva nya saker, det funkar bara om man är tillåtande. Om man som medarbetare tror att man blir bestraffad om det inte funkar, kan man inte vara modig. Våra duktiga medarbetare har valt att stanna och det är jag glad för, det betyder att vi gör rätt. De som har slutat har fått jobb i Silicon Valley och det är ju inte mycket att säga om.

Var är ni om fem år?
– Tillväxtmålet är att vara väldigt bra på att attrahera rätt medarbetare. Tillväxten styrs av att ge medarbetaren utrymme att växa och att se till att vi har spetskompetens inom fler områden. Det finns hela kompetensområden som kan vara intressanta för oss, vi vill kunna vara en komplett Digital Product Agency. Det är också mycket troligt att vi finns på fler orter förutom Skövde, Örebro och Stockholm där vi finns idag. Det skulle inte förvåna mig om vi är 100 anställda om fem år och att vi har betydligt fler internationella kunder.

Att Jonas valde att bli en del av Science Park Skövde har han aldrig ångrat.
– Det finns flera fördelar med att vara en del av parken. Det är fantastiskt med flexibiliteten när man är i tillväxt. Det är inga problem att kunna växa på plats, att byta till större lokal som vi nyligen har gjort för fjärde gången. När jag var ensam i bolaget var det en bra plattform för att kunna rekrytera. Flera viktiga kundrelationer har också kommit till stånd tack vare att vi lärt känna andra bolag i parken. Dessutom har parken ett bra läge nära Resecentrum och pendling till och från kranskommunerna fungerar fint.