På besök i parken: Västgöta-Data

Västgöta-Data

Foto: Adam Rehbinder (stående) och Nicklas Bergfeldt lämnade tankarna på att doktorera och startade istället sitt eget bolag tillsammans med Andreas Hansson. I 15 år har miljön Science Park Skövde varit deras fasta punkt där de brinner för att lösa sina kunders data- och IT-problem.

Västgöta-Data arbetar med hållbara problemlösningar inom data och IT. De är ett av de företag som suttit längst i Science Park Skövde. Ännu har de inte vuxit ur sina lokaler i Växthuset, men de är på väg att växa ur sitt namn.

Faktaruta Västgöta-Data

Adam Rehbinder, Nicklas Bergfeldt och Andreas Hansson startade Västgöta-Data som ett kommanditbolag 2005, efter studier på Högskolan i Skövde.
– Vi började doktorera men kom på att det inte var det vi skulle hålla på med. Vi ville lösa riktiga problem så vi skapade vårt eget jobb i stället, berättar Adam.

I september 2006 bildade de ett aktiebolag och nu är det full fart för företagets 21 anställda. Kunderna finns i hela Sverige och även utomlands. När det kommer till anställningar är Adam och Nicklas lokalpatrioter.

– Vi anställer bara regionalt. Just nu har vi två nya medarbetare på väg in. Vi anställer från högskolan, men även direkt från NTI-gymnasiet som vi har nära kontakt med. Där har vi varit med som referensgrupp för att de ska utbilda mot rätt mål, för det som marknaden efterfrågar, säger Adam.

– Det finns många duktiga ungdomar. Vi vill ge dem chansen att komma in på arbetsmarknaden och arbeta med det de utbildat sig till, därför tar vi också emot många praktikanter. Det känns bra att kunna hjälpa till på det sätt vi gör. Nu kan vi erbjuda det vi själva saknade när vi gick på högskolan, tillägger Nicklas.

När det gäller namnet Västgöta-Data resonerar grundarna så här:

– Namnet har fungerat bra på den lokala marknaden, men i och med att vi hela tiden växer, både nationellt och internationellt, känner vi att vi behöver ett mera gångbart namn. Det kommer ett namnbyte under hösten, mer kan vi inte säga i nuläget.

Det kommer ett namnbyte under hösten.

Complex made simple

Företagets kunder är allt från små och medelstora företag till de riktigt stora. Västgöta-Data säljer bland annat licenser för fildistribution över nätet till utlandet för mellan 1,5 och 2 miljoner kronor varje år. Fildistributionen används av ett dussintal banker, säkerhetsföretag och myndigheter för att kunna samarbeta och skicka, hämta och ta emot filer. De har också gjort stora analyssystem för till exempel Samhall.

En gemensam nämnare för allt Västgöta-Data gör är att de fullkomligt älskar problemlösningar och vill göra det svåra enkelt för kunden.

– Vi har bland andra analysföretag och banker som våra kunder. Vi utvecklar hållbara lösningar för kundernas problem inom data och IT. Vi är en partner som är med och driver och utvecklar tillsammans med kunden, säger Nicklas.

– Men vi gör inte bara saker som kunden säger till oss. Vi kan ibland anses vara lite stretiga för att vi ifrågasätter kundens idé. Det är inte alltid bäst att göra som kunden säger, utan vi gör det de behöver, men det gäller att förklara för kunden varför de inte ska gå vidare med en, i deras tycke, bra idé. Vi skapar hållbara problemlösningar som ska funka på sikt, även när omvärlden förändras, poängterar Adam.

Västgöta-Data vill vara en långsiktig partner med systemutveckling, drift av system, utveckling och integration i portföljen.

Nöjda med miljön Science Park Skövde

Adam och Nicklas är helt överens om att Science Park Skövde är en mycket bra miljö att driva företag i.
– Vi trivs jättebra i Växthuset, den byggnad vi sitter i, och med miljön i stort. Vi vill fortsätta växa här i parken. Gemenskapen med olika aktiviteter är värdefull. Trots att vi var få i företaget när vi drog igång, så kände vi oss inte ensamma. Det är en bra miljö att växa upp i.

– Jag måste ändå säga att företagen i parken fortfarande är för dåliga på att göra affärer tillsammans. Var och en håller för mycket på sitt. Om vi samarbetade mer tror jag att vi skulle kunna komma ännu längre, säger Adam.

Utmaningar

Det är inte alltid enkelt och smärtfritt att driva företag. Vilka utmaningar finns det med att vara egen företagare?

– Det dyker alltid upp problem som måste lösas och möjligheter som måste ses. En utmaning är att veta när man ska parera och hur mycket. Problembilden förändras ständigt och vi måste hela tiden följa marknadens fokus, säger Nicklas.

– Vi har sådan bredd så att vi kan skifta fokus och vara följsamma. Personal är väl en stor fråga i alla företag, både frånvaro av olika anledningar och att få tag på rätt resurser när de behövs, säger Adam.

Till den som funderar på att starta eget har Adam och Nicklas två råd:
• Våga be om hjälp!
• Våga ha en riktig styrelse med erfarna personer!