Planet of Lana är ett av de mest efterlängtade indiespelen 2022

Planet-of-Lana_1200x670.png

Indiestudion Wishfully Studios har sedan förhandsvisningen av sin debuttitel Planet of Lana fått stor internationell uppmärksamhet från bland annat Time Magazine, som placerar spelet bland de mest efterlängtade titlarna under 2022.

– Kort och gott har vi gått från att vara en näst intill helt okänd spelstudio till att vi nu gör ett av de mest efterlängtade indiespelen i år, säger Adam Stjärnljus, Creative Director och medgrundare av Wishfully Studios.

Grundarna bakom Wishfully Studios blev en del av Sweden Game Arenas community och Science Park Skövdes startup-program i Göteborg under 2018. För en av grundarna, Adam Stjärnljus, har det sedan länge varit en dröm att skapa spel.

– I tonåren skapade jag flera spel på hobbynivå, men halkade sedan in i film- och animationsbranschen som jag jobbade professionellt med i över 10 år. Under den tiden skapades flera spelidéer som aldrig blev verklighet men med just Planet of Lana gick det inte att lägga den idén åt sidan. Då tog vi klivet och startade Wishfully Studios, berättar Adam.

En del av ett växande community

Adam är idag glad över beslutet att ansöka till Science Park Skövdes startup-program i Göteborg. Han menar att de inte hade kommit dit de är idag utan det stöd de har fått under programmets gång.

– Det har skapat möjligheter för oss som hade varit nästintill omöjliga annars, så som att träffa spelförläggare, få juridisk hjälp och värdefulla råd kring hur man driver en spelstudio. Det är också fantastiskt att få vara en del av ett växande community av spelutvecklare genom Sweden Game Arena, säger Adam. 

Formats av hela teamet

Planet of Lana baseras på en ung flicka som tillsammans med sin lilla fantasidjur-vän ger sig ut på ett episkt sci-fi-äventyr, långt borta på en annan planet. I en inbjudande handmålad värld måste du ta dig förbi konstiga djur och genom träsk och skogar för att försöka rädda din storasyster som blivit bortförd av en mystisk robotarmé.

– Allt bygger på dynamiken mellan Lana och fantasidjuret Mui, och vad dom kan göra tillsammans och separat. Du kommer behöva lösa kluriga logiska pussel, smyga dig förbi farliga robotar och ha snabba reflexer i actionsekvenser.

Wishfully Studios har idag 12 anställda och totalt 18 personer som arbetar dagligen på Planet of Lana. Adam menar att spelet har förbättrats genom åren tack vare sina kollegor.

– Även om grunden bakom Planet of Lana har bevarats, så är det inte samma spel som det var under dag ett. Det har formats av hela teamet genom åren och blivit bättre och bättre, och det bästa med den här resan är att få jobba med så fantastiskt duktiga och kreativa kollegor.

”Fantastiskt och overkligt”

Planet of Lana kommer att släppas under 2022 och spelstudion har sedan de presenterade sin debuttitel på Summer Game Fest innan sommaren fått fantastisk respons. Bland annat listas spelet som en av årets mest efterlängtade titlar på Time Magazine och Rock Paper Shotgun.

På det gigantiska eventet Summer Game Fest hade Wishfully Studios över 3 miljoner tittare på sin förhandsvisningstrailer för Planet of Lana. I december släppte de sin andra trailer på The Game Awards där de också kunde avslöja att Takeshi Furukawa skapar musiken till Planet of Lana. Han har tidigare gjort musik till trippel-A spelet The Last Guardian samt jobbat både på Star Wars och Star Trek-produktioner.

– Kort och gott har vi gått från att vara en näst intill helt okänd spelstudio till att vi nu gör ett av de mest efterlängtade indiespelen 2022 och det känns både fantastiskt och overkligt, säger Adam.