Så blir du proffs på att nätverka
Att nätverka är en värdefull färdighet. Ett starkt och aktivt nätverk ger inte bara inspiration och nya idéer, utan kan också leda till samarbeten, nya kunder och affärsmöjligheter. I den här artikeln hittar du våra bästa tips för nätverkande, oavsett om du är en erfaren minglare eller ny på området.
Idag är det en superkraft att ha färdigheter kring nätverkande. Även om ingen föds till ett nätverksproffs, kan vi faktiskt lära oss att bli det när det kommer till att knyta nya kontakter. Ingen blir expert över en natt; det handlar om att öva, öva, öva.
Det finns såklart inga rätt eller fel när det kommer till att nätverka, men här kan du lära dig några tips som kan göra det både enklare och roligare.
1. Börja med att sätta mål
Ett effektivt nätverkande börjar med tydliga mål och en förståelse för vad du vill uppnå. Vill du träffa potentiella investerare, hitta nya kunder eller kanske knyta kontakt med en mentor? Fokusera på att skapa relationer som kan ge värde för både dig och din affärsidé.
Tips: Fokusera på kvalitet. När du bygger ditt nätverk, börja med personer som är särskilt relevanta för din bransch eller karriär, och som du kan ge något tillbaka till.
2. Öva och hitta ditt sätt att nätverka
Precis som med allt annat kan man bli bättre på nätverkande med övning. Om nätverkande inte faller sig naturligt, eller om du känner dig osäker, kan du testa olika sammanhang och former för att hitta vad som passar dig bäst.
Tips: Funder på i vilka sammanhang du känner dig mest bekväm. Är det större event eller föredrar du mer informella möten? Kanske trivs du bäst i organiserade nätverk eller genom att delta i branschspecifika seminarier?
3. Hitta rätt balans mellan att fråga och lyssna
Många gör misstaget att fokusera för mycket på sig själva när de nätverkar. För att skapa en positiv bild av dig själv, visa genuint intresse genom att lyssna och ställa frågor. Inled med att fråga om den andra personen, och lyssna på vad de säger innan du själv delar din historia eller företagsidé.
Tips: Försök använda följdfrågor som ”hur då?” eller ”kan du berätta mer?” för att hålla samtalet levande och visa att du är intresserad. Utifrån klassisk intervjuteknik är dessa två frågor oslagbara eftersom de får människor att öppna upp och våga prata om sig själva. Dessa frågor kan du i princip ställa varje gång personen du talar med blir tyst. På så sätt knuffar du nästan per automatik konversationen vidare.
4. Förbered dig väl
Är du ny på nätverkande, eller känner dig ringrostig? Då kan en enkel förberedelse vara guld värd. Tänk igenom några bra frågor att ställa för att bryta isen, och förbered dig på de vanligaste frågorna om dig och ditt företag.
Ytterligre ett tips är att ha en välformulerad hisspitch redo. Då kan du snabbt och enkelt förklara vad du gör och varför det är intressant. Men det är viktigt att framstå som naturlig och genuin, inte för säljig. Nätverka med inställningen att bygga relationer.
5. Följ upp och bygg långsiktiga relationer
Efterarbetet av nya kontakter är kanske det absolut viktigaste i nätverkskedjan. Varför? Jo, det är egentligen enkel psykologi. Människor gillar att bli uppmärksammade och ihågkomna – oavsett om det gäller i jobbsammanhang eller privat. Ta därför alltid för vana att följa upp dina konversationer inom några dagar. Skicka ett mejl, lägg till personen på LinkedIn eller boka in ett möte.
Tips: Följ upp igen senare för att hålla kontakten vid liv, kommentera deras inlägg på sociala medier eller skicka en relevant artikel. Detta visar att du är engagerad och intresserad av att bygga en långsiktig relation.
Lycka till!