Science Park Skövdes hemesterguide

Hjo_JesperAnhede.jpg

Vart åker man för att äta den bästa glassen? Var vandrar man? Måste man åka runt jordklotet för att hitta smultronställen? Vår tes är att det kan finnas ett och annat att göra i vårt eget närområde, men hur bär man sig åt för att hitta pärlorna när turistsidorna svämmar över och det nästan blir svårt att se skogen för alla träd?

I vår egen park finns det många härliga medarbetare som snart ska gå på semester, så vad kan då passa bättre än att hjälpa dem lite på traven med de bästa ”staycation-tipsen"?

Vi bad Skaraborgs näringslivschefer att hjälpa oss med att sammanställa alla våra 15 kommuners topp tre besöksmål. Här följer deras tips:

Essunga

Kälströms gård
I den unika butiken på landet finner du ett brett sortiment, en mängd olika tapeter och en inspirerande inredningsavdelning. På Kälströms gård kan man slå sig ner och njuta av en gofika eller lättare lunch.

Retro Nossebro & Retrovägen
Retro Nossebro är Retrovägens ursprung! I lilla Essunga kommun, i hjärtat av Västra Götaland, finns många bevarade exteriörer och interiörer av kulturhistoriskt intresse från 1900-talet. Inte minst i centralorten Nossebro! Lägg därtill en stor variation av evenemang och attraktioner som knyter an till denna tidsepok.

Mormor Bättys kringlor
Mormor Bättys Kringlor Stenugnsbageri och Kafé ligger mellan Vårgårda och Essunga vid kulturminnesområdet Härnebro ett stenkast från E20. Här kan du fika i en fantastisk miljö, i trädgården där Nossan porlar förbi, i det vackra orangeriet, uppe på loftet eller i kvarnen. Allt är bakat från grunden i det lilla bageriet med genuina råvaror som riktigt smör, grädde och kulturspannmål.

Falköping

Mössebergs friluftsområde
Mösseberg är ett av Falbygdens platåberg med många härliga natur- och friluftsaktiviteter. Här kan du ta en härlig promenad i solen, gå en vandring i ett naturreservat eller ta en cykeltur på ett kuperat MTB-spår, utmana familjen i en discgolf-match och avsluta med ett dopp i den lilla sjön. Varför inte göra ett besök i den lilla djurparken med åsnor, getter och grisar? I sommar håller även utsiktstornet på berget öppet. Det är 35 meter högt och du får en fantastisk utsikt över staden och landskapet. Tornet byggdes redan 1902 och är idag ett byggnadsminne.

Cranes standing in twilight landscape - Photo Cred_1200.jpg

Hornborgasjön
Hornborgasjön är en av Europas viktigaste fågelsjöar. Tranorna är starkt förknippade med våren i vårt område då de kommer i tusental, men de finns även här på hösten. Här hittar du också vackra vandringsleder, härliga naturupplevelser, historiska platser och trevliga caféer och restauranger med lokalproducerat.

Cesarstugan, Bondens År
Bondens år är en spännande utställning för såväl stora som små. Här får du vandra genom en bondes liv under 1930- och 40-talets Sverige. Allt framställt med antika fordon, byggnader och redskap men inte minst femtio mycket verklighetstrogna vaxfigurer. På Cesarstugan finns också restaurang och café med stor uteservering och en härlig trädgård att sitta i.

Parkens medarbetares tips: Dalénium och Dalénmuseet i Stenstôrp

Grästorp

Gårdsbutikrunda
Plocka snittblommor, ät lokalproducerad glass eller plocka dina egna grönsaker! Läs mer om gårdsbutiker.

Escape room
Utmana familj eller vänner på hisnande problemlösning på Hidden Logic.

Platåberget Hunneberg
Vandra, cykla downhill eller besök älgmuseet. Läs mer om aktiviteter på Hunneberg

GULLSPÅNG

Dressin
Trampa dressin med start i Gullspång och ta ett bad utmed vägen

Södra Råda kyrka
Besök Södra Råda kyrka

Bad
Bada, ät glass och njut vid Otterbergets Camping, Skagersviks badplats, bada i Otterbäcken eller besök Narven som är en skogsbadplats

Tyvärr har vi inget riddarspel i år men vem vet, den som är uppmärksam kanske kan se en ryttare eller två som tränar ute i markerna inför nästa års Hova Riddarvecka.

Götene

Vandring och våffla
Ta en tur till Lundsbrunn. Gå den magiskt vackra Sörboleden på 3 kilometer. Du går i en ravin med böljande natur och spångar. Barnen letar efter tomtebo som finns i en stor trädstam någonstans på vägen. Sedan åker du till Rydenska huset i Lundsbrunn och käkar deras maffiga belgiska våffla med extra allt. Den står man sig på till grillkvällen. Har du lyckats skaffa barnvakt så checkar du istället in på kurorten i Lundsbrunn, spaar lite gôtt i deras nyrenoverade spaa och tar en trerättersmiddag på kvällen.

Utsiktsturen
Starta dagen med en biltur till Stora stenbrottet på Kinnekulle, Sveriges svar på Grand Canyon. Därifrån tar du en promenad på några kilometer till Utsiktens kaffestuga för att käka Klings glass med överjordisk utsikt över Vänern, Kållandsö och Läckö slott. Skaraborgs häftigaste utsikt! Sen rullar du vidare till utsiktstornet på toppen av kullen, högre upp än så går inte att komma! Vill du käka en sen lunch stannar du till för grymmegôtt käk på Kinnekullegården, längst upp på Kinnekulles topp. Nästan lika häftig utsikt här!

Kinnekulle Cykling MTB 21-18- Photo Cred Daniel Br_1200.jpg

Kinnekulleleden
Gå eller cykla delar av denna fantastiska led med varierande natur. Jag gick hela en på en dag en gång 4,8 mil. Det var däremot inte att rekommendera. Har du möjlighet så ta gärna Kinnekulletåget hit. Sträckan är utsedd till Sveriges vackraste.

Hjo

Moster Elins glass i hamnen

Stampens kvarn

Eskelid brödkultur

Parkens medarbetares tips: Hjovieran med långbänk

Karlsborg

Karlsborgs Brygga – Vid Göta Kanal
Under en naturskön sommarpromenad tar du dig fram på Karlsborgs brygga vid Göta Kanal samtidigt som Bottensjöns och Vätterns sandstrand ligger alldeles bredvid.
Längs med Karlsborgs brygga har vi samlat aktiviteter-, nöje- och matupplevelser som förgyller dagen och när det närmar sig kvällen har vi flertalet olika boendealternativ där ni kan välja att bo i allt från stubbe och camping till hotellrum eller stuga.

Här kan ni välja på aktiviteter som padel, minigolf, beachvolley, kikbikes, sup, kanot eller varför inte kajak? Vi har restauranger som serverar allt från husmanskost till tallrik-servering av plockmat, skaldjur eller pizzor.
Inte hungrig utan bara sugen? Vi har många caféserveringar där sallader och lättare alternativ finns till lunch. På kvällarna är konserter, goda drycker och gott sällskap aldrig mer än ett stenkast bort. I anslutning till Karlsborgs brygga når du shoppingområdet Rödesund och Karlsborgs fästning.

Karlsborgs fästning
Det mäktiga fästningsbygget på Vanäs Udde påbörjades 1819. Byggtiden var planerad till tio år, men det blev 90 år! Idag är fästningen ett stort besöksmål som passar perfekt för hela familjen. På Karlsborgs fästning väntar äventyret oavsett ålder! Karlsborgs fästning är öppen alla dagar, dygnet runt, året runt. Det kostar inget att gå in på Karlsborgs fästning.
Bada!
Med 35 mils strandlinje så finns det gott om ställen att ta sig ett svalkande dopp på. Vättern, Bottensjön, Viken – du bestämmer!
Djäknesundet – Vätterns gömda medelhavspärla I år kommer det även finnas möjlighet att köpa enklare mat, glass och snacks när vi har en entreprenör på plats. Kom hit och upplev en alla guldplatser i Karlsborg.

Parkens medarbetares tips: Vabergets utkiksplats Mölltorp/Karlsborg, samt Forsviks Bruk.

Lidköping

Läckö Sommar-SlottKajak- Photo Cred Roger Borgel_1200.jpg

Läckö Slott
Har du inte besökt Läckö slott är det ett måste! Har du varit här är det ett måste att åka hit igen! Det finns alltid något nytt att upptäcka, extra roligt är det för barnfamiljer med diverse olika slottsäventyr.

Äventyrsgolf på Kronocampingen
En runda äventyrsgolf är en perfekt eftermiddagsaktivitet med vänner och familj. Passa på att äta eller ta något att dricka på Restaurang Sjökanten.

Svalnäs
Svalnäs kallas också Vänerns riviera. Det är inte svårt att förstå när man ser den drygt en kilometer långa sandstranden. Den ligger precis bredvid Hindens rev så du kan kombinera vandring med bad.

Mariestad

Vandring i Mariestads skärgård
Vänerns största skärgårdsområde finns runt Mariestad och domineras av öarna Torsö och Brommö. Här finns fina vandringsleder för både liten och stor. Upplev varierad natur på lederna som går längs klippor vid vattnet, genom djupa skogar och förbi öppna fält. Tänk på att kolla upp tiderna för Brommö-färjan i förväg om du planerat att besöka Brommö. Glöm inte matsäck och badkläder!

Mariestads hamn
Här finns gästhamn för båtar och ställplatser för husbilar. Restauranger och bodar med mat, fika och glass, missa inte Klings glass som tillverkas i Mariestad. Det finns båtturer på Vänern, padelbana, äventyrsgolf, boule, beachvolleyboll, utegym, lekplatser och cykeluthyrning.

Qvarnstensgruvan Minnesfjället
Besök Europas enda kvarnstensgruva som är öppen för publik. Följ med guiden ner under jorden och lyssna till berättelser om liv och arbete förr i tiden. Kvarnstenstillverkningen startades av munkar på 1100-talet och var på 1850-talet större än all annan industri i Mariestad sammantaget. Runt om på berget syns spår efter arbetet som pågick i cirka 600 dagbrott och 55 gruvor, och här och var ligger kvarlämnade kvarnstenar som aldrig kom till användning. Vid Qvarnstensgruvan Minnesfjället finns också ett litet café och museum.

Skara

Fornbyn
Välkommen till Fornbyn, Skaraborgs eget Skansen. Här upplever ni en tidsresa i vacker miljö. Årets nyhet är den digitala upplevelsevandringen "Fornbyäventyret", där ugglan Kattis vägleder.

Sagovandring
Sagostigen 2021 - Charlies Teater och Kulturförening
Charlies teater bjuder in till sagovandring om Snövit i Petersburg och teater vid Båtmanshusets bakgård. Där spelas Pelle Svanslös och Kom igen Charlie!

Skara sommarland
Äntligen har Skara sommarland öppnat igen och har väl aldrig varit mer redo att leverera hissnande upplevelser, glass i stora lass och massa sommarkänsla. Glöm inte att testa nya Snake, om du vågar!

Skövde

Upzone_Klattring_familj_1200.jpg

Grilla i soluppgången vid Ryds grottor
Vid Ryds grottor har du en fantastisk utsikt över Skövde och slätten i öster. En utflykt hit vid soluppgången är extra vacker då du kan se solen gå upp över horisonten i öst.
Ryds grottor och Ymsingsborg

Cykla runt sjön Östen
Cykla genom ett levande kulturlandskap med åkrar och hagmarker, odlingsrösen och stenmurar.
Östen runt på cykel

Upzone Billingen
Testa den nya höghöjdsbanan på Billingen.
Upzones Höghöjdsbana Billingen Skövde

Parkens medarbetares tips: Rhododendrondalen och Trollstigen

Tibro

Ånaplan
Ett stort och väldigt omtyckt område med öppen yta alldeles intill Tidanån, bara ett stenkast från 49:an. Här finns ett mysigt promenadstråk runt hela området utmed Tidanån, perfekt att rasta hunden eller bara en trevlig walk and talk.
Vill man aktivera sig finns en 18-håls frisbeegolfbana som man självklart kan låna utrustning till – helt gratis! Vill man fiska är det helt kostnadsfritt att bara ta med sig ett spö och prova lyckan i ån. Den stora gräsplanen funkar perfekt att bara chilla med sin medhavda picknickkorg.

Fika-maraton
Tibroborna älskar att fika, så självklart finns det flera trevliga caféer. Då tar man sig in till centrum för ett fika-maraton och hälsar på hos
Bagare Brage – Tibros äldsta konditori med eget bageri där man hittar alla de klassiska bröden och bakverken men även mackor och annat gott. Här fikar du i en unik 50-talsinspirerad miljö.
Villanns Café - Här kan du både äta frukost, fika eller en lättare lunch som under soliga varma dagar avnjuts ute i trädgården. Dessutom kan du spela en runda på deras minigolfbana.
Jussiy Cake – I den röda gamla banvaktarstugan vid torget i Tibro hittar du Jussiy Cake. Här erbjuds färgglada bakverk av högsta kvalitet och en mysig miljö med tillhörande trädgård att fika i.

Örlen-området
Örlen är Tibrobornas ”place-to-be” under sommarens varma och soliga dagar, i synnerhet då Gamla Örlenbadet för besökare. Örlenbadet ligger i en långrund vik, vilket ofta leder till att vattnet snabbt blir väldigt behagligt att bada i under soliga dagar. Här finns något för de flesta som dyrkar solen - en härlig sandstrand med långgrund botten och en fin gräsplan för den som inte gillar sand mellan tårna. När man solat och badat, och kanske vill aktivera sig finns en beachvolleybollplan. Vill man se lite fina vyer över Örlen ta man en trevlig promenad på Prästberget, och vill man ut en sväng på sjön kan man hyra kanot och flytväst för en billig penning. Är man hungrig eller sugen på något gott, men ingen egen medhavd picknickkorg, besöker man Gamla Örlenbadets kiosk och pizzeria – här finns något för alla smaker.

Parkens medarbetares tips: Rankås fritidsområde

Tidaholm

Turbinhusön
Havsjön (
Hökensås)
Handla och fika i småstaden Tidaholm

Töreboda

Se de inspirerande filmerna i vårt digitala magasin här: https://www.sebroschyr.se/TorebodaKommun/WebView/

Vad kan du göra i Töreboda vid Göta kanal, sidan 12
Törebodafestivalen (flyttad till 2022), sidan 21
Mandys Diner bästa hamburgarna i Skaraborg, sidan 4

Vara

Fika och handla
Givetvis får man inte missa Conditori Nordpolen, som 2016 utsågs till Sveriges bästa konditori. När man ändå är i Vara kan man också ta en tur på stan i de mysiga butikerna i Vara småstad. Bland annat finns delikatessfavoriten Sivans osthandel, stilsäkra Keep co. och inredningsbutiken Green flowers & pots.

Natur
För den som är historiskt intresserad och gillar att vara ute i naturen rekommenderar vi ett besök i naturreservatet Levene äng. Passa också på att spana in de närliggande runstenarna Levenestenen samt Sparlösastenen.

Glass
Den absolut bästa glassen (troligtvis i hela Skaraborg) finns på Glasscafé Gelateria Tiziana i Badhusparken inne i Vara. Hemgjord, dagsfärsk italiensk glass som är himmelskt god och smakerna varierar från dag till dag!

Ett bonus-tips (som är mer aktuellt för hösten) är att spana in Vara Konserthus repertoar av konserter och föreställningar!

BONUSTIPS FRÅN MARTIN MAARS, "ÄLSKA BILLINGEN"

Bjärsjön_MartinMaars_1200.jpg

Bjärsjön på södra Billingen
En bortglömd spännande sjö med fantastisk mysig badstrand. Det finns grillplats och en brygga, nås från parkeringen 200 meter bort. Man kan även gå runt sjön även om första biten, (om man går motsols) blir längs en grusväg från parkeringen österut. Vid änden av sjön viker man av åt vänster in på en stig som följer sjön runt. På andra sidan finns även en liten grillplats ute på en sten vid sjön. På västra sidan av sjön, strax innan du är tillbaka på badplatsen så är det en fördämning med ett fall. Nedanför ligger en gammal kvarn, med ett trärör som leder nedför slänten.

Sjön har många sägner och det finns en sten i sjön som kallas för ”Sexvecknastenen”. När man kan se den så finns det vatten i sjön för sex veckors drift av kvarnen sägs det. En gång i tiden brast fördämningen och du kan ju förstå vad som hände då. Det kan vara lite knepigt att hitta dit eftersom det inte är skyltat, så använd Google maps.

Vallersjön på norra Billingen
Vallersjön är en liten undangömd sjö med sandbotten och en liten liten badstrand på norra änden. Underbart härligt vatten och här kan du vara ganska ensam då den ligger på en bits vandring från närmsta parkering. Det finns även en fin grillplats med bänkar runt omkring. Du kan tälta och det finns skapligt med plats men även en del rötter. Du kan ta en avstickare på cirka 300 meter om du vandrar Billingeleden, men du får själv ha koll eftersom det inte är skyltat.

Blängsmossen
Även om alla känner till den så är det inte många som besöker den på sommaren. Oj vad du missar då, för den är nästan lika magiskt vacker då, men på ett helt annat sätt. Ljungpiparen piper i det höga gräset, göken gal från flera väderstreck och kanske hör du orren spela. Här finns även hjortron och kanske även tranbär, så ge er ut och plaska på mossen vettja.

Man kan gå torrskodd ända ut till fågeltornet och vanligtvis även en bit ut på mossen. Ta med kvällsfikat och sätt dig på en stubbe nånstans ute på mossen och lyssna, på tystnaden. Men bege dig hemåt innan solen gått ner för då kommer … flugfän.

Ramlaklev
En högt belägen plats med underbar utsikt västerut över schlätta, med Ljungstorp nedanför fötterna. Här finns sägner om både danskar, jättar och om gömda dörrar in till Billingen, så knacka inte på en dörr du inte vill öppna. Galgbacken ligger strax intill med historier om avrättningar för inte så länge sedan, sist var 1859 som det står på gravstenen.

Du passerar även en jättegran, som numera tyvärr ligger ner. Den var tills för något år sedan den största granen på Billingen. På hemvägen genom Ljungstorp så vandrar du genom en pittoresk liten by med gårdar längs med vägen.

Publicerad: