Skaraborgs utveckling i fokus under Skaraborgsdagen

_C8A1948.jpg

Den 25 januari är det återigen dags för Skaraborgsdagen, en årlig tradition där representanter från näringslivet, civilsamhället och offentliga organisationer samlas för en heldag om Skaraborgs utvecklingsfrågor. Evenemanget syftar till att belysa aktuella områden som påverkar Skaraborgs framtid och skapa en plattform för diskussion och samarbete.

Under Skaraborgsdagen 2024 ligger fokus på säkerhetsläget, omställningen och kulturens betydelse i det växande Skaraborg. Dagen modereras av Åsa Juhlin och programmet syftar till att visa på möjligheterna i Skaraborg, både nu och i framtiden, ge plats för möten, kontaktskapande och samtal samt inspirera och sprida kunskap.

Stora satsningar i Skaraborg

Inför Skaraborgsdagen har kommunstyrelsens ordförande i Skaraborgs 15 kommuner skrivit en debattartikel i Skaraborgs Allehanda. Där lyfter de bland annat:

  • Att industrins gröna omställning går framåt i en rasande fart och det märks inom de flesta branscher. Inom fordonsindustrin, där AB Volvos etablering av battericellfabriken i Mariestad och stora omställning i Skövde och Vara, tillsammans med Volvo Cars satsning på elmotortillverkning i Floby, är exempel på att det är i Skaraborg det händer. Här genomför några av Sveriges mest betydande företag inom fordonsindustrin stora omställningar för att stå rustade inför framtida konkurrens.
  • Lantmännen bygger en ny fabrik i Lidköping för att producera framtidens mat baserad på ärtprotein. Inom livsmedelsbranschen görs viktiga satsningar i Skara, Götene, Grästorp, Tibro och Töreboda. I samtliga kommuner ställer befintliga företag om för att möta framtidens krav. Det är lätt att uppmärksamma de stora företagen, men det ska inte glömmas bort att de är beroende av ett välfungerande nätverk av underleverantörer och stödtjänster.
  • Falköping positionerar sig allt tydligare som en central knutpunkt i det svenska logistiksystemet. Metsä Tissue fördubblar sin kapacitet i Mariestad, samtidigt som det planeras för en ny pappersfabrik i Gullspång. Sen har vi de stora offentliga arbetsgivarna. Skaraborg är troligtvis ett av Sveriges mest försvarsmaktstäta områden, med förband i Karlsborg, Skövde och Såtenäs. I Tidaholm och Mariestad genomför Kriminalvården betydande investeringar. Högskolan i Skövde agerar som en stark regional motor för utvecklingen i Västsverige. Och över 1200 personer har nu Science Park Skövde som sin arbetsplats.
  • Skaraborgs framgång kommer inte utan gemensam ansträngning. Kommunerna i Skaraborg har samordnat sitt arbete inom samarbetet ”Omställning Skaraborg”. Där tar de tillsammans ansvar för att klara de uppgifter som krävs för att Skaraborg ska bli en framtida vinnare. Fokus ligger på utvecklingsarbetet inom några huvudområden: Bostäder, Infrastruktur och El samt Kompetens.

Publicerad: