Språklunch öppnar många nya dörrar

Language lunch.jpg

17:e flytten i rad? Michelle hoppades träffa nya vänner på premiären av språklunchen för Skövdes internationella talanger.

Michelle har nyligen flyttat till Skövde. Hon och hennes man är ursprungligen från Los Angeles, USA, men bodde nyligen i Tyskland under några år. De har flyttat 16 gånger på 20 år på grund av hennes mans arbete inom dataspelsindustrin.

Michelle var en av deltagarna på premiären av Skövdes språklunch. Under premiärlunchen var Business Lounge fylld av förväntansfulla människor med gemensamma nämnaren att de alla hade flyttat till Skövde från ett annat land. Vissa för arbete eller studier, andra som medflyttare till en partner som fått jobb inom något av Skövdes profilområden: spelutveckling, IT/teknik och smart industri.

En "Dagens" eller kopp kaffe köptes från Café Växthuset och efter en kort presentation av syftet med språklunchen och miljön Science Park Skövde var det dags att börja presentera sig. Det fanns förslag på enklare svenska presentationsfraser så som "Hej, jag heter...", "Jag har flyttat hit från..." eller "På min fritid tycker jag om att...".

"Sökande efter rätt kompetens"

Syftet med språklunchen är att hjälpa Skövdes internationella talanger att trivas, nätverka och integreras snabbare i det lokala samhället. Målet är att den ska hållas en gång i månaden, i samarbete mellan Skövde kommun och Science Park Skövde.

- Arbetsgivare vänder sig allt mer utomlands i sökandet efter rätt kompetens. Företag står inför stora utmaningar när det gäller framtidens kompetensförsörjning, och många av oss kan bidra till att skapa en positiv bild av Skövde så att fler väljer att flytta hit. Genom att stötta dessa internationella talanger på olika sätt så att de trivs, skapar vi goda ambassadörer som i sin tur kan locka fler att ta steget, säger Louise Hallberg, som jobbar med talangattraktion på Skövde kommun.

Fungerande vardag

Michelle arbetar som författare för ett amerikanskt fastighetsbolag och har turen att kunna ta med sig sitt arbete vart hon än flyttar. Men varför valde Michelle att delta vid språklunchen?

- Ärligt talat, för att träffa nya vänner. I längden hoppas jag också att min svenska ska förbättras. Jag blev också väldigt glad när jag såg att språklunchen skulle hållas i Science Park Skövde. Det är en kreativ miljö med människor som jag hoppas kunna skapa kontakter med.

Hon trivs med att bo i Skövde, även om hon inte riktigt har haft tid att utforska allt i staden än. Men att flytta till ett nytt land handlar inte bara om att flytta till ett nytt land, bekräftar hon.

- Det svåraste är förmodligen all väntan på att saker ska fungera. Väntan på ditt personnummer, väntan på ditt uppehållstillstånd. Sådana saker som du behöver för en fungerande vardag.

Men hon tvivlar inte en sekund på att det är värt att flytta. Hennes rekommendation till andra som överväger att flytta till Sverige och Skövde är:

- Våga och bara göra det!