Stefan hittade sin egen plats på arbetsmarknaden

stefan_radenkovic_1200x670.png

Efter att ha pluggat musikproduktion till dataspel i tre år läste Stefan Radenkovic några kurser i ekonomi. Då insåg han att det fanns ett behov på arbetsmarknaden av någon som hade erfarenhet både av spelutveckling och ekonomi, och läste därför ytterligare tre år företagsekonomi. Idag arbetar han på Science Park Skövde med att coacha nystartade dataspelsföretag till att bli självförsörjande bolag.

– Livet är fullt av möjligheter. Det gäller bara att ta vara på dem när de dyker upp.

Stefan Radenkovic sökte till natur på gymnasiet, men började istället plugga teknik. När även det efter ett tag kändes fel började han istället läsa estetiska programmet med inriktning musik. Att testa på olika saker på det viset, för att hitta sin plats, verkar vara Stefan Radenkovics grej.

När han flyttade från hemstaden Uddevalla var det för att läsa Dataspelsutveckling – musik på Högskolan i Skövde. Han hade velat fram och tillbaka ett tag och funderade ett tag på att studera film på folkhögskola.

– Men jag hade en kompis som läste Dataspelsutveckling – animation i Skövde och jag valde till slut att satsa på musikproduktion inom dataspel istället. Då var Skövde det uppenbara valet.

Efter tre års studier började Stefan frilansa som kompositör och tänkte att han kunde läsa lite kurser på Högskolan samtidigt. Han började med att plugga marknadsföring och mikroekonomi.

– Jag insåg då att det var ett problem för indie-startupbolagen inom dataspelsbranschen att förstå sin marknad.

Hittade en lucka på arbetsmarknaden

Stefan valde att hoppa på ytterligare en treårig utbildning, Ekonomprogrammet, där han läste företagsekonomi med marknadsföring som inriktning. I alla uppgifter där han kunde välja ämne själv, valde han att fokusera på dataspelsbranschen.

– Det är precis vad marknadsföring är till för – att hitta den här luckan i marknaden där det inte finns så många konkurrenter. Så gjorde jag istället med arbetsmarknaden. Jag började att läsa företagsekonomi för att det var intressant, och insåg att här finns det faktiskt ett behov av kunskap.

Stöttar unga dataspelsbolag

I dag jobbar Stefan som affärscoach inom startup-verksamheten på Science Park Skövde. Han stöttar startup-bolag eller projekt som vill bli bolag, i deras affärsutveckling. Majoriteten av företagen Stefan coachar är dataspelsbolag – helt enkelt de indiebolag han läste företagsekonomi för att kunna hjälpa.

– Företagen har många funderingar. Jag använder min erfarenhet och kunskap för att vara ungefär som ett bollplank mot dem. Dataspelsutvecklarna har bra kompetens inom hur de utvecklar ett spel, men att driva företag och hur marknaden fungerar utifrån ett konsumentperspektiv, det har de inte lika bra koll på. Jag coachar dem så att de går från att inte veta hur ett företag fungerar till att kunna vara självförsörjande.

Bild: Högskolan i Skövde