Studentkraft kopplar samman Skaraborgs företag med framtidens medarbetare
Studentkraft är projektet som matchar studenter från Högskolan i Skövde och yrkeshögskolorna i Skaraborg med företag i regionen. Genom att koppla ihop studenternas teoretiska kunskaper med företagens praktiska behov skapas både värdefulla erfarenheter för studenterna och innovativa lösningar för företagen.
- När vi får in ett uppdrag från ett företag har vi ingångar till specifika program, så vi kan handplocka de studenter som passar bäst till uppdraget, berättar Kajsa Phalén, verksamhetsledare för Drivhuset Skaraborg.
I Skaraborg har projektet Studentkraft, som leds av Drivhuset Skaraborg, skapat en plattform för samverkan mellan akademi och näringsliv. Fördelarna med att erbjuda studenter möjlighet att arbeta med verkliga företagsprojekt är många. Studenterna får testa sina teoretiska kunskaper i praktiken, bygger värdefulla nätverk och öka sin anställbarhet. Företagen i sin tur får tillgång till ny kompetens, kan öka innovationstakten och bygga relationer med framtidens medarbetare.
Kompetensförsörjning i fokus
Under de senaste åren har flera matchmaking-tillfällen anordnats av Drivhuset Skaraborg i samarbete med Science Park Skövde med syfte att få studenter och företag inom olika branscher att mötas.
- Vi ser att företagen i vår närhet tycker att kompetensförsörjningen är en mycket kritisk fråga för deras fortsatta utveckling. Genom Studentkraft får företagen möjlighet att bygga relationer med potentiella framtida medarbetare, säger Carolina Green, affärscoach på Science Park Skövde och fortsätter:
- Ett annat perspektiv är att studenter kan bidra med nya idéer och tankar kring företagens befintliga produkter eller tjänster, vilket i sin tur kan främja innovation och kreativitet.
"Väljer att stanna här”
Enligt Kajsa Phalén är visionen att utveckla Studentkraft till en självfinansierande verksamhet där företag betalar för att få tillgång till studentkonsulter. På så sätt kan fler studenter få möjlighet att delta i projektet och skaffa sig värdefull erfarenhet, och fler företag kan dra nytta av den kompetens som finns hos studenterna.
Och det skapar fler ringar på vattnet.
- Vi blir extra glada när studenter får en så bra relation till ett företag i Skaraborg att de väljer att stanna här och ta en anställning hos företaget. Det är också väldigt roligt när studenter som stöttat en startup blir så inspirerade att de själva också vill starta företag, avslutar Kajsa.
För mer information, välkommen att kontakta:
Kajsa Q Phalén, verksamhetsledare Drivhuset Skaraborg
E-post: kajsa.phalen@drivhuset.se
Telefon: 0791-08 65 81