Tappar vi kompetens när robotar gör vårt jobb?

Projekt.jpg

Bild: Högskolan i Skövde

Forskare vid Högskolan i Skövde får fem miljoner kronor av AFA Försäkring för att studera hur robotisering och samarbete mellan människa och robot påverkar arbetstagarens kompetens och kontrollkänsla. Projektet sker i samarbete med Volvo och Scania.

Ökad robotisering av svensk industri bedöms vara nödvändigt för att bibehålla företagens konkurrenskraft internationellt. Hur ska samarbete med robotar utformas för att bidra till en god arbetsmiljö? Bör de utformas som ett verktyg för operatören, en maskin eller kanske som en kollega? Det ska forskare vid Högskolan i Skövde undersöka i ett nytt forskningsprojekt.

– I takt med att robotar och AI används allt mer inom industrin blir det också mycket viktigt att vi får bättre förståelse för hur de förändringarna påverkar arbetstagarens kompetensutveckling och känsla av kontroll i arbetet. Kommer vi se roboten som ett stöd, eller som något som tar över arbetsuppgifter, säger Erik Billing, biträdande professor i informationsteknologi vid Högskolan i Skövde.

Människa-robotsamarbete innebär att robotar hjälper människor med olika arbetsuppgifter. Erik Billing och hans kollegor forskar om detta, där fokus alltid ligger på människan.

– För mig är robotar också ett sätt att bättre förstå oss själva, konstaterar Erik Billing.

Samarbete med Volvo och Scania ger praktisk förankring

Forskarna genomför projektet i samarbete med Volvo GTO i Göteborg och Scania i Södertälje. Forskningen kommer att fokusera på två specifika användarfall där operatörer arbetar tillsammans med robotar för att utföra uppgifter som visuell inspektion och kitting.

– Samarbetet är mycket viktigt för att forskningen ska få en bra verklighetsförankring, men det är också viktigt för oss att bedriva forskning med ett bredare syfte.

Resultaten kan bland annat visa hur robotar uppfattas av operatörer – som verktyg, kollegor eller autonoma maskiner – och vilken inverkan det har på deras arbetsmiljö. Forskarna ska också ta fram en vägledning för utformning av människa-robotsamarbete. Förhoppningen är att den ska vara användbar inte bara inom produktionsindustrin, utan även i andra branscher där människa och robot samarbetar.

Vad betyder det här forskningsprojektet för er som forskartrio?

– Projektet stärker specifikt vår forskning inom människa-robotinteraktion, MRI, där både vi på Institutionen för informationsteknologi och våra kollegor på Institutionen för ingenjörsvetenskap redan är ganska starka och det passar därför väl in i den typ av forskning vi vill bedriva.