Unga svenska spelbolag imponerade på världsnamn i branschen

Skärmbild 2023-10-26 205040.png

Den 26 oktober arrangerades Sveriges största pitchevent för unga spelbolag och internationella investerare och förläggare i Skövde. Under årets Sweden Game Pitch deltog rekordmånga bolag och rekordmånga kvinnliga spelentreprenörer. 7 av de totalt 18 bolagen representerades av en kvinna. Totalt har bolagen ett kapitalbehov på över 300 miljoner SEK.

De unga spelbolagen ställdes inför en panel bestående av internationella och svenska investerare och förläggare, exempelvis Microsoft ID@XBox, Humble Bundle, Netease och Coffee Stain Studios. Målet är att hitta nya investeringar och partners för att kunna kliva in på den internationella scenen av spelindustrin.

- Jag ser stor potential i flera av bolagen som deltog. Det finns ett par spelidéer som behöver lite finjustering, sen kan de tas till marknaden, säger Andreea Chifu, Senior Strategic Partners Manager på Microsoft.

Chifu anser att svensk spelindustri är stark när det kommer till såväl talang som struktur för att stötta startups och deras utveckling. Där sticker Sverige ut, men med finansiering är det en bit kvar.

- Finansieringsmöjligheterna behöver bli bättre. Annars går utvecklingen åt rätt håll när det gäller till exempel fler utbildningar, inkubatorer och så vidare, menar Andreea Chifu.

Rekordmånga kvinnliga spelentreprenörer

I år deltog rekordmånga kvinnor i Sweden Game Pitch. Ungefär 40 procent är kvinnliga spelutvecklare.

- Det är både roligt och viktigt att fler kvinnor deltar i de här sammanhangen. De har ofta andra spelidéer och typer av spel som för in andra perspektiv och värderingar. Det är viktigt både för de som spelar och för branschen, menar Per Holmén, affärscoach på Science Park Skövde och Sweden Game Arena.

Hård konkurrens om pris för bästa pitch

Årets vinnare av priset "Pitch of the Year" och 15 000 kr blev Aurora Arts från Skövde, som just nu går Science Park Skövdes startup-program för spel - Sweden Game Startup.

MicrosoftTeams-image (25).png

Aurora Arts vann priset "Pitch of the Year".

Under Sweden Game Pitch deltog följande bolag/projekt:

Lumissium, Göteborg, https://imagindar.com/
Cactus Brain, Göteborg, https://cactusbrain.io/
Bord Game Studio, Skövde,
https://store.steampowered.com/app/2502350/Out_of_Hand/
Moon Flame Games, Ljusdal, https://magicalharvest.github.io/
A Bit Ago Studio, Sundsvall, https://abitago.se
Glowfish Games, Göteborg, https://foxogame.com/
Speldosa, Skövde, https://www.speldosa.com/
Oddiko, Göteborg, www.oddiko.com
Aurora Arts AB, Skövde, https://www.auroraartsstudio.com/
Sudden Snail, Skövde, https://suddensnail.com/
Gibbet Games AB, Skövde, https://gibbetgames.com/
South North Games AB, https://southnorth.games/
Envar Studio, Stockholm, https://www.envarstudio.com/
Streiff Studio, Jörn, https://streiffstudio.com/
Forgebyte, Karlstad, https://www.forgebytestudio.com/
Nordic Stone Studio, https://nordicstonestudio.com/
Graewolv, Linköping, https://graewolv.com/
Atomic Elbow, Sundsvall, https://www.atomicelbow.com/

Deltagande spelkluster:
Sweden Game Arena vid Science Park Skövde, Skövde
Mid Sweden Games och Bron Innovation, Sundsvall
The Great Journey, Karlstad
East Sweden Game, Linköping

Om Sweden Game Arena

En målmedveten och långsiktig satsning genom Sweden Game Arena har satt Västra Götaland och Skövde på världskartan inom dataspel. Synlighet på internationella spelmässor, deltagande i internationella akademiska samarbeten och skapandet av Sveriges ledande spelkonferens, Sweden Game Conference, har tagit varumärkesbyggandet för Skövde, Västra Götaland, Science Park Skövde, Högskolan i Skövde och regionala dataspelsföretag långt utanför landets gränser. 

I det växande communityt finns framgångsrika spelföretag vars spel toppar de globala bästsäljarlistorna. Majoriteten har gjort liknande resa - från spelstudenter på Högskolan i Skövde till att starta företag genom startup-programmet Sweden Game Startup som drivs av Science Park Skövde. Tillsammans bildar företagen ett starkt community, vars nästa succé väntar runt hörnet.