Videquus ger dig full koll på din häst

Videquus ger dig full koll på din häst

Med 360 000 hästar är Sverige ett av de hästtätaste länderna i Europa. Hästnäringen omsätter runt 72 miljarder kronor i Sverige och 1 200 miljarder kronor inom EU. Den tekniska utvecklingen öppnar samtidigt upp för nya affärsidéer kopplade till näringen. Det har parkföretaget Videquus tagit fasta på.

Videquus är en tjänst som laddas ner via en app. Videquus är också namnet på bolaget som grundades 2016 och etablerades i Gothia Science Park. Sedan dess har det gått ganska fort och väldigt bra för företaget. Videquus ingår sedan 2019 som ett av 14 horsetechföretag i föreningen Horsetech of Sweden. De arbetar alla mot samma mål.

— Vi ser kraften i att hjälpa varandra och att tillsammans ta oss ut på den internationella marknaden där var och en av oss är för små för att lyckas, säger Linus Jernbom, vd och grundare av Videquus.

Horsetech kan bland annat handla om att upptäcka sjukdomar på ett tidigt stadium. Här fyller Videquus intelligenta kameraövervakning en stor funktion.

— Vi placerar helt enkelt en kamera i boxen. Kameran spelar in allt som hästen gör och skickar larm direkt till en mobiltelefon om hästens rörelsemönster avviker från det normala.

Att placera en kamera i boxen är i sig inget nytt, men Videquus arbetar med artificiell intelligens, AI. Det betyder att kameran lär sig rörelsemönstret hos just den häst den övervakar.

— Det innebär att hästägaren tidigt kan upptäcka till exempel kolik som är det andra vanligaste sjukdomstillståndet hos hästar. Hästen kan då få hjälp på ett tidigt stadium och det sparar både lidande för hästen och kostnader för ägaren, säger Linus.

Läs mer om Videquus på videquus.se

Taggar

Publicerad: