Digitalisering och teknikutveckling inom hållbar matproduktion

pexels-ákos-szabó-440731.jpg

Projektet SmartAgri, som startade i september 2017, avslutades under våren 2023. Det är sedan tidigare klart att ett fortsättningsprojekt, SmartAgri 2.0, beviljats och som nu är i uppstartsfasen. Men vad blev då resultaten av det första projektet? Det ska vi berätta!

Det övergripande målet med SmartAgri 1.0 var att utveckla en innovationsplattform och mötesplats som samlar kompetens inom IT, automation, lantbruk och biologi. Detta för att ge små och medelstora teknikföretag bättre förutsättningar att utveckla och testa nya smarta tekniklösningar och metoder för en intensifierad, hållbar och säker livsmedelsproduktion.

Genom ett nära samarbete mellan de innovationsstödjande aktörerna Agroväst, Science Park Skövde och RISE (enheten för jordbruk och livsmedel) har projektet kunnat erbjuda effektivt utvecklingsstöd till målgruppen i Västsverige.

- SmartAgri-projektet har uppnått det övergripande målet att skapa en innovationsplattform för att stötta utvecklingen av smarta tekniklösningar för lantbruket, säger Anders Johansson, processledare för SmartAgri och fortsätter:

- Projektet har även stimulerat samarbete och kunskapsöverföring mellan olika aktörer, vilket är avgörande i ett effektivt innovationsstödssystem. Första projektet avslutas nu, men vi har fått finansiering för ytterligare tre år. I fortsättningen kommer vi parallellt med att stötta utvecklingen av nya lösningar även fokusera på adoptionen och användningen i av digital teknik i lantbruket.

AJ SmartAgri webb.jpeg

Anders Johansson, SmartAgri

Projektet har nått flera av sina resultatmål:

  • Totalt har 21 nätverksaktiviteter genomförts under projektperioden, vilket är högre än det uppsatta målet på 16. Dessa aktiviteter har bidragit till kunskapsspridning, kunskapsutveckling och samverkan. Totalt aktiviteterna lockat 857 deltagare.
  • Av de 56 företag som erhållit stöd från projektet under projektperioden har 30 av dessa fått stöd i produkt-/tjänsteutveckling. Detta är lägre än det uppsatta målet på 45, vilket delvis är en effekt av pandemin som under en period försvårade kontakten med nya företag.
  • Projektet har drivit processer för framtagning av 35 ansökningar om företagsnära förstudier och forsknings- och innovationsprojekt under projektperioden, vilket är högre än det uppsatta målet på 25. Därtill har projektet lett eller bidragit i ytterligare sju ansökningar avseende samverkansprojekt och medverkat i tre EU-ansökningar.
  • Projektet har etablerat ett formaliserat samarbete mellan Agroväst, Science Park Skövde och RISE, vilket bland annat lett till en inkubator för startup-företag med inriktning mot lantbruket.

Bland effektmålen kan följande nämnas:

  • Projektet har medverkat i eller drivit processer som attraherat 57 miljoner SEK för att stärka utvecklingen av nya produkter och tjänster hos befintliga och nya teknikföretag, vilket överträffade målet om 50 miljoner SEK.
  • Projektet har bidragit till att tre nya företag startades och totalt nio nya arbetstillfällen, vilket är i linje med uppsatta mål.

Sammanfattningsvis har SmartAgri-projektet bidragit till att skapa ett mer sammanhållet och effektivt innovationsstödssystem för digitalisering och teknikutveckling inom hållbar matproduktion genom att främja samverkan och kunskapsöverföring mellan olika aktörer.

Om SmartAgri

SmartAgri är en innovationsplattform för västsvenskt lantbruk som grundats av Agroväst, Skövde Science Park och RISE genom finansiering från Europeiska Regionalutvecklingsfonden Västsverige, Västra Götalandsregionen och Skaraborgs Kommunalförbund. Det första projektet, som löpte under fem år, stänger nu, medan ett fortsättningsprojekt startats upp med förnyat stöd för perioden 2023-2026.