Internationella kvinnodagens betydelse för social hållbarhet
EDCS, Equality Development Center Sweden, sitter sedan 2010 i Science Park Skövde och jobbar med att utveckla metoder som bidrar till hållbar utveckling. Den 8 mars håller EDCS en lunchföreläsning om jämställdhet i världen och Sverige, samt om företagens möjlighet att påverka i rätt riktning.
- Vi vill visa hur jämställdhet historiskt förbättrats i Sverige, men även ge exempel på vad som bidrar till ojämställdhet och på vilket sätt jämställdhet har med social hållbarhet att göra, säger Hilda Rolfsdotter, jämställdhetsutvecklare och verksamhetsledare på EDCS.
På internationella kvinnodagen den 8 mars uppmärksammas ojämställdhet och det faktum att flickor och kvinnor runt om i världen utsätts för diskriminering och förtryck. I samband med dagen hålls en lunchföreläsning om jämställdhet och kopplingen till socialt hållbarhetsarbete.
- Det blir allt viktigare för företag att aktivt arbeta med social hållbarhet. Det handlar om att skapa en organisation med jämställda och jämlika villkor för medarbetare, om att se arbetsmiljöarbete som en fråga om framtida kompetensförsörjningsbehov och möjligheter att vara en attraktiv arbetsgivare, säger Hilda Rolfsdotter, jämställdhetsutvecklare och verksamhetsledare på EDCS och fortsätter:
- En arbetsplats som arbetar med jämställdhet och mångfald, och som förstår hur det bidrar till utveckling och innovation, är de som skapar en hållbar organisation.
Här kan du läsa mer och anmäla dig till lunchföreläsningen
Utöver lunchföreläsningen anordnas det samma dag en träff för nätverket En jämställd teknik- och industribransch. Fokus för träffen är kartläggning, målsättning och uppföljning av sitt jämställdhetsarbete. Du kan fortfarande bli en del av nätverket!
Olika initiativ för att skapa engagemang
Det anordnas många olika event runt om i Sverige på internationella kvinnodagen. I Skövde kan du bland annat gå på Musikskolans elevkonsert, där temat är kvinnliga kompositörer och artister. Eller så kan du delta i en manifestation för jämställda livsvillkor som anordnas av Jämställda.nu. Du kan också göra en egen manifestation, som till exempel kan vara att starta en diskussion på din arbetsplats eller något annat för att synliggöra villkoren för flickor och kvinnor. I sociala medier kan du följa initiativen och visa upp ditt eget under #vistopparförtryck.