Krönika: På språng i Science Park Skövde

Krönika i SLA - Marcus Julin.jpg

Jag var mitt i våren av mitt sista år på fotbollsgymnasiet i Värnamo, men det fanns en höst som låg och kröp lite otäckt i bakhåll också. Så "snubblade” jag över Tekniksprånget; en fristående fyra månaders ingenjörspraktik med syfte att locka ungdomar från gymnasiet till högre tekniska utbildningar. Det lät lockande och jag skrev en ansökan vilket ledde till en intervju som blev en förfrågan och slutligen en praktik. Hösten var löst och den första september klev jag in på Science Park Skövde AB. Men vad gör man i Science Park Skövde?

”De höga vita byggnaderna på Mariesjö” har blivit något annat än vad jag först trodde. Att det sitter ungefär åttio företag i byggnaderna, utöver Science Park Skövde AB, var enkelt att förstå. Att det därtill finns företag i inkubatorn och företag på stan som tillhör miljön i parken, var svårare att ta in till en början.

Företagen i parken är inte endast spelutvecklare utan också IT-företag, konsultbolag, industriutvecklare och andra typer av företag. Science Park Skövde AB är de som ”styr” och driver parken. Även om bolaget har kontorslokaler så är inte personalen här fastlåsta vid datorerna hela dagarna. De är på språng kan man säga eftersom olika typer av företag från olika miljöer inte sammansvetsas på egen hand. Förutom den affärsmässiga biten dyker det upp frågor rörande diverse problem som inte alltid har något självklart svar. Dessutom är det inte säkert att de blivande företagen, de som kallas för startups, alltid återkopplar och då ska de sökas upp för att få svar. Utöver arbetet med att coacha blivande och etablerade bolag, ska parken skötas både ekonomiskt och organisatoriskt och det görs inte heller av sig självt. För att enklare förstå sig på det hela går det att likna vid en förskola för företag. De ska tas omhand, mogna, samarbeta, vägledas, växa och de är många att hålla koll på. Dessutom kan det gå från noll till hundra på en knyck.

Utöver en mycket uppdaterad bild om företaget Science Park Skövde AB och parken i stort, tar jag med mig att flipperspel, ny teknik och allt möjligt aktuellt är evigt ouppklarade samtalsämnen. Event, konferenser och aktiviteter sköter sig inte själva. Inte heller är den affärsmässiga biten självklar i såväl nystartade som etablerade företag. Dessutom kan en ingenjör syssla med annat än produktutveckling, till exempel att leda Science Park Skövde AB.

Under min tid har jag varit i en omhändertagande miljö och involverats i affärscoachning och verktyg för detta, besökt företag och deltagit på värdefulla aktiviteter och mässor. Sett arbetslivet med nya ögon helt enkelt. Förhoppningsvis har jag också vänt på någon skruv och ställt en del dumma, jobbiga och relevanta frågor.

Tiden har sprungit i väg, vad som händer till våren är för mig fortfarande oklart. Kanske skriver jag en bok baserad på lunchsamtalsämnen om vad man ska och inte ska göra, jobbar på annat företag eller pluggar. Det finns oändligt med möjligheter.

Denna krönika är skriven av Marcus Julin som gjort praktik hos Science Park Skövde AB under hösten 2022. Åsikterna är skribentens egna.

Publicerad: