Simumatik utvecklar mjukvara för virtuell driftsättning
Mikel Ayani utbildade sig till ingenjör vid högskolan i Mondragon i Baskien för 15 år sedan. Sitt exjobb gjorde han för ett företag som levererade automatiserade logistiklösningar. Han identifierade problem vid leverans till företagen och började fundera på en lösning. Den lösningen har idag tagit honom till Sverige och Science Park Skövdes Startup-program. Där utvecklar han sedan sommaren 2018 en mjukvara i sitt företag Simumatik, för att stödja digitaliseringen av Industri 4.0.
Det Mikel noterade när han skrev sitt ex-jobb, och senare arbetade för företaget, var att det ofta blev problem vid driftsättningen av en ny teknisk installation. Det innebar mycket resande till och från kunden och höga kostnader för att ”göra om och göra rätt”. Att ha möjlighet att upptäcka fel i ett tidigare skede skulle betyda ekonomiska fördelar för kunden.
– Jag såg att det förmodligen skulle kunna gå att spara mycket tid och pengar genom att hitta en lösning för att testa nya idéer virtuellt innan driftsättning. Antalet fel vid driftsättning skulle minska eftersom många av dem skulle kunna upptäckas i ett tidigare skede.
Mikel började fundera och startade ett fritidsprojekt för att utveckla en egen mjukvara, Simumatik. Med den skulle företagen kunna göra tester på kontoret innan driftsättning.
Flytt till Sverige
I mars 2011 flyttade Mikel och hans fru från Spanien till Sverige. Båda fick snabbt jobb. Efter några år som konsult till Volvo GTO började Mikel jobba på Högskolan i Skövde där han utvecklade kurser i automatiseringsteknik. Men tankarna på att utveckla mjukvaran Simumatik och göra skillnad inom industrin fanns kvar. Vid årsskiftet 2017/2018 fick han sin ansökan för Innovativa Startups beviljad hos Vinnova.
– När mjukvaran och idén var validerade och klara ville jag ta nästa steg. Högskolan i Skövde, där jag var anställd, har ett nära samarbete med Science Park Skövde, så det var naturligt för mig att söka till Startup-programmet de bedriver. Sommaren 2018 blev jag antagen och kunde börja utveckla min idé och mitt företag med gott stöd från affärscoacherna.
Tillsammans med sin första anställda, Makame Makame, började Mikel att utveckla programvaran. I mars 2019 var prototypen klar och Simumatik fick möjlighet att åka till den stora mässan ”Industrial Innovation” i Hannover.
– Industrial Automation i Hannover är en av de största mässorna för industriell teknik med över 6 500 utställare från 75 länder, så det är klart att det var en fantastisk möjlighet att visa upp oss och träffa andra startups och intressenter, säger Mikel.
Internationellt team
Deltagandet på mässan föll väl ut och gav ny energi till Mikel och hans två medarbetare som nu anställts i företaget. Det var dags att ansöka till steg 2 i Startup-programmet.
– Vi blev godkända för att gå vidare med vår affärsidé, så nu fortsätter vi att utveckla produkten. Vi har kommit ungefär halvvägs.
Simumatik växte under hösten 2019 med ytterligare fem medarbetare, varav två är frilans. Det är ett internationellt team som, förutom Mikel från Baskien, har sina rötter i Tanzania, Spanien och Sverige.
– Vi behöver olika kompetenser. Just nu har jag medarbetare inom IT och spel, webbutveckling, IT-säkerhet, automatisering och data-analys. Vi gör också en del konsultjobb för att finansiera verksamheten.
Samarbete med intressenter
Betaversionen av mjukvaran är nu klar och intresset från lärosäten och företag är stort. Under hela våren ska flera intressenter jobba tillsammans med Simumatik för att fortsätta utveckla och utforma slutprodukten.
Den här typen av tjänst eller produkt finns på marknaden idag, men några större företag har gjort den svårtillgänglig.
– Det finns inget som vår digitala lösning på marknaden idag. Vi vill demokratisera tekniken och göra den mer tillgänglig, därför erbjuder vi en molnbaserad öppen plattform där våra användare ska kunna ta steget till digitalisering.
Mikel berättar att det kommer att finnas en fri prenumeration och en som kostar pengar. Små och medelstora företag, gymnasier, högskolor och universitet är de primära målgrupperna.
– Med vår lösning kan man beställa datakraft i molnet. Man behöver alltså inte köpa en dator med väldigt mycket kraft och kapacitet för att kunna använda produkten om man vill simulera stora system.
Bra stöd från affärscoacherna
Produktutvecklingen fortsätter och för att stödja finns affärscoacherna vid Science Park Skövde AB:s Startup-program.
– Det vi har gjort skulle aldrig fungerat utan det stöd och den hjälp och support vi fått från coacherna, det hade i alla fall varit mycket svårare. De hjälper oss med allt från kontor, coachning, kontakter, redovisning, hitta investerare och hur man bygger en bra pitch. De gör det enkelt för oss att bara fokusera på vårt jobb.
Årets inkubatorföretag 2019
Som ett bevis på att det går bra för Simumatik fick de i december ta emot priset som ”Årets inkubatorföretag 2019”.
– Det var överraskande och väldigt roligt, ett bevis på att vi gör något bra. Nu gäller det att fokusera framåt. Under våren 2020 ska vi öppna dörren för investerare och sedan tar vi nästa steg i vår utveckling, avslutar Mikel Ayani.
Här kan du se vilka de övriga pristagarna till "Årets bästa..." var.