Krönika: Fritidsintresset kan bli ditt levebröd

Krönika i SLA - Gustaf Lexell.jpg

De senaste åren, eller egentligen sedan vi köpte vår nuvarande gård, har mitt intresse för att förädla vuxit sig starkare år för år. I synnerhet när det handlar om att bearbeta råvaran trä till olika produkter och ändamål såsom byggnader, dörrar och fönster, möbler eller husgeråd.

Det numer nästintill omättliga intresset för inspiration och ny kunskap har bland annat inneburit att tv-serier byts ut mot Youtube-kanaler, där likasinnade demonstrerar sina projekt, betygsätter nyinköpta maskiner, jämför olika typer av stämjärn eller diskuterar egenskaperna hos nordamerikansk vitek.

Min egen utvecklingsresa inom området började med att laga hästboxar, konstruera en foderhäck och bygga hönsgård. Fördelen med att snickra olika saker åt djuren är att det inte behöver vara så estetisk snyggt, utan vikten ligger vid att det ska vara stabilt och hållbart. Bra nybörjarprojekt således.

Projekten har därefter fortlöpt i stadigvarande takt. Barnen har fått picknickbord och lekstuga. Gamla solblekta och torrspruckna plank har blivit till ett loungebord, dessutom med en naturlig patina som är svårhittad i butiker. Egendesignade piedestaler och odlingslådor har lyft blommor och planteringar, såväl inomhus som utomhus. I takt med att erfarenheten (och modet) växer samt att arsenalen av verktyg och maskiner kontinuerligt utökas, desto större eller mer avancerade blir projekten.

I skrivande stund ägnas fritiden åt två parallella och lite större projekt: En utbyggnad av huset i form av en tvättstuga/groventré där majoriteten av inventarier och bänkytor platsbyggts, samt en utbyggnad av en ekonomibyggnad som ska husera en liten snickarbod. Verktyg och maskiner kan inte stå i köksförrådet längre!

För några år sedan började jag även dokumentera och dela med mig av bland annat projekt och byggen på ett Instagramkonto, för att på så sätt inspirera andra men också få feedback och tips kring metoder och lösningar. Men det genererade också annat som inte var med i ursprungsplanen, nämligen lite förfrågningar huruvida jag kan bygga saker åt andra …

Vad vill jag då ha sagt om detta? För det första har jag inga planer på att sadla om och byta yrkesbana, utan mitt hobbysnickeri får stanna vid just ett fritidsintresse. Men jag tror det är många som inte tänker på att deras intresse kan utvecklas till ens levebröd. För när entreprenörer och idébärare kontaktar oss på Science Park Skövde handlar många företagsidéer just om att förädla sitt intresse och skapa värde för andra (potentiella kunder).

Så om dina fritidsintressen har kopplingar till teknik, digitalisering, smarta industrilösningar eller spel, varför inte testa att förädla ditt intresse tillsammans med oss på Science Park Skövde? För det är ju ändå ett ganska stort steg att gå från hobby till affärsverksamhet. Då kan det vara skönt att få stöttning i att arbeta fram en affärsmodell eller verifiera din produkt eller tjänst mot marknaden. Vem vet, efter en tid kanske just du pitchar framför en panel av potentiella investerare för att kunna accelerera ditt bolags tillväxtresa?

Avslutningsvis hoppas jag att jultomten är en flitig läsare av SLA, för om så är fallet, önskar sig undertecknad en plan- och rikthyvel i julklapp.

Krönika i SLA

Krönikan är skriven av Gustaf Lexell, affärscoach på Science Park Skövde, och publicerades i SLA 16 juni 2022.