Nytt företag i vårt startup-program: Celious AB

Celious_1200.jpg

Hej Celious! Vilka är ni som driver företaget? Berätta gärna lite om er själva.
Det är jag, Emil Kylander, och min far Hans Kylander som driver Celious. Vi bor båda i Falköping. Företaget grundades förra året men vi har haft idén till vår produkt Lendence sedan två år tillbaka, när vi började utveckla den. Vi ville starta ett företag för att effektivisera hur VVS-firmor hanterar sina inventarier eftersom stora problem brukar uppstå där, till exempel hur de hanterar service/kalibrering, samt att ha koll på vem som gör och vart sakerna är.

Hur kom ni på affärsidén?
Det var Hans Kylander, som har många års erfarenhet av VVS-branschen. Han märkte att det fanns rum för effektivisering och då började jag att utveckla en digital lösning för detta. Sedan dess har vi jobbat med branschen för att skapa den affärsidé och produkt som vi har i dag.

Vilka är era största drivkrafter?
Vår största drivkraft är att skapa en förbättring genom digitala verktyg. Vi lever i en allt för stressig värld där teknik är skapad för att hjälpa oss, inte stjälpa oss. Vi vill bygga digitala verktyg som är enkla att förstå och enkla att använda för att lösa problem i samhället. Målet är att skapa bra och effektiva verktyg som löser rätt problem.

Vad fick er att söka till startup-programmet?
Jag har länge haft kontakt med Conny Johansson på NyföretagarCentrum i Falköping och han tipsade om att söka till Science Park Skövdes startup-program.

Vad har ni för förväntningar på programmet? 
Våra förväntningar är att få coachning och att undvika de fallgropar som oftast präglar startupföretag. Vi tror att rätt team med rätt hjälp kan åstadkomma fantastiska saker!

Om fem år, vad önskar ni att ni har uppnått med företaget då?
Jag skulle vilja vända på frågan till vad vi önskar att få för effekt i samhället om fem år, och med vår produkt Lendence önskar vi ha minskat stressen som VVS-företag upplever i dag.

Vi har dock fler produkter. Bland annat har vi tidigare lanserat en svensk sökmotor som heter Celious, som är ett initiativ för att ha en säkrare digital atmosfär i Sverige. Vi har också semi-lanserat ett europeiskt socialt nätverk som heter Romora, som ska tackla de problemen som sociala nätverk har infört i dagens samhälle.

Vår affärscoach om Celious

Det är till Science Park Skövdes lokala nod i Falköping som Emil sökte sig för att först diskutera sin idé.

- Emil hade redan i princip en färdig produkt när han kom till oss. Han hade precis lyft en mjukvara, som han påbörjat som tonåring, till en professionell nivå som nästan var redo att lanseras på marknaden – ett digitaliserat resurshanteringssystem främst för VVS-branschen, men som är flexibelt och därför kan komma till nytta i en rad skilda branscher, säger Conny Johansson, affärscoach på noden i Falköping och fortsätter:

- Emil har på noden och i Science Park Skövde fått ett externt bollplank samt feedback från oss affärscoacher för att stärka sitt företagande och vässa sin presentation. Våra stödsystem hjälper att bocka av en rad "måsten” utmed vägen. Emil är oerhört driven och lösningsorienterad. Dessutom har han visat sig vara framgångsrik i att söka upp pressen för att få sin produkt omskriven i media. Det ska bli riktigt roligt att följa hans företagsresa!

Har du en kreativ idé?

Vi stöttar engagerade personer att göra något stort med sina idéer. Hos oss får du stöd att växa, steg för steg. Ta chansen och presentera din idé för oss - det kan bli början på en spännande resa. Med vår 25-åriga erfarenhet av att utveckla affärsidéer, stärka entreprenörskapet och bygga attraktiva företag, är vi redo att stötta dig.