Så kan du förhindra spridning av smitta

Tvätta händerna ofta, nys i armvecket och stanna hemma om du är sjuk så förhindrar du smittspridning.

Det nya Coronaviruset Covid-19 fortsätter att spridas. Det är viktigt att vi alla hjälps åt att vidta de åtgärder som vi kan för att inte bidra till att föra smittan vidare. Science Park Skövde AB tar del av händelseutvecklingen och följer Folkhälsomyndighetens rekommendationer.

Enligt Folkhälsomyndigheten smittar viruset inte under inkubationstiden, vilket innebär att du inte smittar andra så länge du inte själv har några symptom. Om du varit utsatt för smitta så ska du vara uppmärksam på tidiga tecken på sjukdom. Om du har luftvägssymtom som hosta, andningssvårigheter eller feber ska du stanna hemma och kontakta vården via 1177 Vårdguiden.

Det finns mycket bra och säkerställd information att ta del av på webben. Här är några sidor som kan hjälpa dig att få svar på dina frågor:

Folkhälsomyndigheten samlar frågor och svar kring Covid-19.

På Vårdguiden 1177 kan du läsa om vilka symptom Coronaviruset ger och mycket annat.

På krisinformation.se finns ansvariga myndigheters information om utvecklingen av Coronaviruset och dess smittspridning.

113 13 är Sveriges nationella informationsnummer. Om du inte har några sjukdomssymptom, men har allmänna frågor om Coronaviruset ska du ringa detta nummer. Hit kan du alltid vända dig för att ge och få information om större olyckor och kriser.

UD avråder från utlandsresor

Med anledning av den utbredda spridningen av Covid-19 avråder UD från alla utlandsresor som inte är helt nödvändiga.

Här finns mer information om UD:s reserekommendationer.

Folkhälsomyndigheten uppmanar också till att resa så lite som möjligt inom landet för att inte sprida och flytta smitta.

Så undviker du smittspridning

Här följer några enkla och generella tips på vad du kan göra själv för att undvika smittspridning:

  • Tvätta händerna ofta och noggrant med tvål och vatten, gärna i 30 sekunder.
  • Hosta eller nys i armvecket.
  • Stanna hemma om du har feber eller känner dig sjuk.
  • Använd pappersnäsdukar när du behöver snyta dig. Släng dem sedan genast.
  • Håll minst två meters avstånd till andra.
  • Ta inte i hand.

Om du blir sjuk

Känner du dig sjuk med symtom som snuva, hosta eller feber ska du försöka låta bli att träffa andra människor. Det är viktigt att inte riskera att smitta andra.

Stanna hemma så länge du känner dig sjuk. Om du blir sämre och inte klarar egenvård i hemmet kan du ringa 1177 för sjukvårdsrådgivning. Vänta minst två dygn efter att du blivit frisk innan du går till jobbet.

När du ringer telefonnummer 1177 får du information om när och var du ska söka vård. Det är viktigt att ringa först och inte åka direkt till en mottagning, eftersom det finns rutiner för hur du ska bli omhändertagen.

Om du mår bra behöver du inte kontakta vården.

Event och möten

Det är viktigt att vi alla hjälps åt att vidta åtgärder för att minimera smittspridningen av Coronaviruset. Vi tar löpande del av händelseutvecklingen och följer Folkhälsomyndighetens rekommendationer.

Tills vidare gäller att du som blivit sjuk i Covid-19, har utsatts för smitta eller har nära anhörig som blivit sjuk, inte ska delta på event eller möten som anordnas av Science Park Skövde AB.

UD avråder från att göra utlandsresor som inte är helt nödvändiga. Därför ber vi dig som varit utomlands att inte besöka våra event eller möten. Detsamma gäller om du har luftvägssymtom som hosta, andningssvårigheter eller feber. Då ska du stanna hemma och kontakta vården via 1177 Vårdguiden.

Var snäll läs aktuell information från myndigheterna innan du deltar vid något av våra event eller möten.

Här kan du läsa mer vad som gäller för våra respektive event och möten.

Texten uppdaterad 2020-03-30 kl. 14.54

Publicerad: