Föreläsning: Dagens hållbarhetsperspektiv på lantbruket är inte hållbart

Hållbart-lantbruk_1200x670.jpg

I dagens samhälle hör vi ofta om den negativa påverkan som lantbruket har på klimatet, men är det hela sanningen? Under denna föreläsning får du lyssna till docenten och processledaren Per Frankelius som dels kommer att prata om att sanningar och påståenden alltid bygger på antaganden och värderingar, dels visa att lantbruket är utsatt för påtryckningar som bygger just på vissa vedertagna uppfattningar eller paradigm.

Lantbruket har i alla tider varit centralt för människor och miljö, men det finns krafter i vårt samhälle som äventyrar lantbrukets framtid. En del av dessa krafter är drivna av moder natur, medan andra är drivna av människor. Och människors handlingar är relaterade till olika antaganden, föreställningar och värderingar. Eller paradigm för att citera forskaren Thomas Kuhn.

Är det dags att ompröva gängse paradigm i debatten om lantbruket? Varför, exempelvis, fokuserar så många på lantbruket negativa påverkan på klimatet när det i själva verket finns delar av lantbruket som gynnar klimatet? Allt detta och lite till får du veta mer om under föreläsningen.

Om föreläsaren

Per Frankelius är docent i företagsekonomi vid Linköpings universitet och processledare för innovationsinitiativet Agtech 2030. De flesta av hans forskningspublikationer behandlar innovation och ofta med koppling till innovation, omvärldsanalys och marknadsföring. Lantbruk och att integrera naturen i ekonomiska modeller är också återkommande teman. Hans forskning har publicerats i tidskrifter som Journal of Agronomy, Läkartidningen, Journal of High Technology Management Research och The Lancet. Artikeln i Journal of Agronomy blev ”Top downloaded article” 2022 och en av hans artiklar i Läkartidningen blev ”Årets artikel”.

Per-Frankelius_300x400.jpg

Per Frankelius.

Praktisk information

Föreläsningen är en så kallad hybrid, vilket innebär att du kan välja om du vill ta del av innehållet på plats eller digitalt. Detta anger du i anmälningsformuläret nedan.

Om du deltar på plats kör vi igång kl. 09.30 med kaffe och smörgås.

Per Frankelius börjar sin föreläsning kl. 10.00.

Om vår hållbarhetsmånad

Under hållbarhetsmånaden kommer du kunna ta del av flera inspirerande föreläsningar som på olika sätt belyser hållbar innovation. Syftet är att inspirera och öka kunskapsnivån kring vilka möjligheter som finns så att du ska kunna komma i gång med eller utveckla ditt hållbarhetsarbete. Hållbarhetsmånaden anordnas av Science Park Skövde och ASSAR Industrial Innovation Arena.

Kort om Smart Agri

Smart Agri är en innovationsplattform där Agroväst, RISE och Science Park Skövde samverkar för att ge stöd till små och medelstora teknikföretag i Västsverige som utvecklar lösningar till lantbruket och livsmedelsindustrin och som genom digitalisering vill stärka sitt kunderbjudande.​

​Initiativet Agtech 2030 syftar till att etablera en innovationsmiljö för morgondagens lantbruk, med fokus på sensorer, digitalteknik, AI och sakernas internet. Bakom initiativet finns ca 20 olika organisationer, däribland Region Östergötland, Hushållningssällskapet och Vreta Kluster. Linköpings universitet och institutionen för ekonomisk och industriell utveckling (IEI) är initiativets värdorganisation.

Arrangör: Science Park Skövde AB och Smart Agri

Plats: Digitalt eller på plats i ASSAR Industrial Innovation Arena, Kavelbrovägen 2B

Datum och tid:

Lägg till i kalender