Nyfiken på: Per-Johan ”Pelle” Svensk

Nyfiken-på_1200.jpg

I Science Park Skövdes nya intervjuserie ”Nyfiken på…” möter vi olika parkarbetare under lite annorlunda former. Här skippar vi frågor som rör bolagets ekonomi, tillväxtresor och affärsplaner. I stället ställer vi frågor som rör just personen. Vad fikar du helst på, vem vill du ska spela huvudrollen i filmen om ditt liv och vilken är den värsta present du någonsin fått?

Säg hej till Pelle Svensk, grundare och ägare av Leox Design. Pelle är en av parkens mest etablerade personer, han har varit verksam här sedan 2004. Däri har hans yrkesverksamhet rymt hela resa, från att ha studerat på Högskolan i Skövde till att ha startat ett företag i Science Park Skövde Startup som idag, nära 20 år senare, drivs framgångsrikt.

Målgång Vasaloppet.jpg

När jag varit ute och rest längtar jag efter korv och makaroner.

Hemort: Jag kommer från Taberg som ligger en bit utanför Jönköping, men flyttade till Skövde 2001 för att plugga till designingenjör. Sedan har jag blivit kvar här, även om det inte fanns på kartan vid tillfället. Men polletten föll ned och idag älskar jag Skövde, det är en fantastisk stad i lagom storlek.

Vad gör du helst när du inte jobbar?
Rent aktivitetsmässigt så tycker jag om att åka skidor, utför. Jag älskar att titta på folk som åker uppför, alltså längdskidor. Jag har försökt med det själv, men har upptäckt att jag hellre tittar på det. Men jag är engagerad i sporten, och i sport över lag. Därför blir det allt ifrån att spela korpfotboll till att insupa idrott i olika former.

Vilken är den vanligaste frågan du får om ditt jobb?
”Vad sysslar du med?” Svaret på den frågan är att jag utformar produkter, mässmontrar, grafik, illustrationer med mera. Många ser mig i olika roller för olika företag där jag gör olika saker. Det kan vara lite svårt att utifrån förstå att det då faktiskt handlar om design i olika form.

Vilka fördelar ser du med att ha företaget i Science Park Skövde?
Jag har varit i här i drygt 19 år och det är framför allt människorna. Att som egenföretagare vara en del i gemenskapen, socialt och affärsmässigt, trots att man är relativt liten. Sedan har det öppnat upp för jobbmöjligheter, dels åt parken i sig, men också åt andra företag som finns här.

Du får 10 miljoner kronor i näven och måste spendera dem inom en månad. Vad gör du?
Jag skulle köpa en terränggående lastbil som är som en husbil och sedan samla ihop så många polare som det går och åka på en fet roadtrip för de pengar som är kvar. Vi skulle inte ha en enda minut planerad utan bara låta dagen ta oss dit vi kommer. Bara glida runt.

Vad ville du bli när du var liten?
Först var det hockeyproffs, sedan lastbilschaufför. Det jobbade jag faktiskt med i fem år innan jag började studera. Det är faktiskt inte helt olikt att vara egenföretagare, man hade ingen chef som ständigt hängde över ens axel och uppstod det problem längs vägen fick man lösa det själv.

Ditt hem står i ljusan låga. Vad lämnar du helst kvar?
Så som frågan är ställd så förutsätter jag att jag har tid att få med mig en hel del, därför lämnar jag hemnyckeln. Den kommer jag ju inte behöva mer.

Din sista måltid, vad väljer du?
Korv och makaroner, det är det enda man längtar efter när man har varit ute och rest och unnat sig restaurangmåltider.

Vilken är den värsta present du någonsin fått?
När jag fyllde 40 år så fick jag en start i Vasaloppet, det är den värsta present jag fått. Jag åkte loppet 2018 och jag kommer aldrig att göra det igen. Jag gillar att åka utför, men nöjer mig numer med att titta på andra som tar sig fram på längdskidor.

Om du var tvungen att tatuera dig, vilket motiv skulle du välja?
Nummer 19, det är en siffra sedan hockeyn som alltid följt med mig.

Vad har du för musiksmak?
Jag har ingen. Musik är som ett stort svart hål för mig. Redan i fjärde klass blev jag utslängd ur kören för att min röst inte passade. När jag konfirmerade mig sjöng jag och en kompis så högt vi kunde på gudstjänsterna, och då kom kantorn och hyschade oss mellan varje psalm. Vid konfirmationen ville vi sjunga duett, men om vi skulle göra det så vägrade kantorn att spela. Så jag har blivit motarbetad i hela mitt liv när det gäller min sång, och jag tror faktiskt att jag aldrig har satt på en låt aktivt.

Vilken historisk händelse skulle du vilja ha varit med om?
Big bang, det skulle nog ge svar på många existentiella frågor. Jag behöver väl kanske kunna lägga därtill att jag skulle önska mig superkraften att ha överlevt den också, då.

Vad gör dig riktigt arg?
Jag kan bli förbannad på dagens kommentarsfält, där folk ska klaga hela tiden. Många väljer en negativ inställning per automatik och det tycker jag är onödigt. Man kan gå upp på morgonen och välja att vara glad.

Vilket råd skulle du ge ditt 15-åriga jag?
Då var jag mitt i hockeykarriären och jag skulle velat säga till mig själv då att det är okej att bara vara bra. Du behöver inte vara bäst hela tiden. Man satte sådan press på sig själva hela tiden.

Vilken person, levande eller död, skulle du vilja spendera en dag med?
Ikea-grundaren Ingvar Kamprad. Det ligger lite i mitt arv som smålänning också. Det hade varit häftigt att tala med honom, på gott och ont. Det är helt otroligt att under sin livstid ha byggt upp ett sådant företag, men han har förmodligen offrat fruktansvärt mycket.

Tidigare intervjuer i denna serie: