Krönika: "I floskelbingo har samverkan en självklar plats"

Krönika i SLA - Gustaf Lexell.jpg

Jobb, eller arbete om man ska undvika talspråk, måste väl ändå ligga på topp-tre listan över kallpratsämnen?

Väder i det här sammanhanget känns som den givna vinnaren, likt Petter Northug i sin prime, men med rätt valla (kunde inte hålla mig borta från skidterminologin) är ”arbete” inte långt efter i ämnesracet, och kvalar högst troligt in på en pallplats. För om nu den gemensamma nämnaren för kallprat är möten mellan människor, oavsett om det handlar om välbekanta ansikten i privata sammanhang eller nya bekantskaper i olika kontexter, så är min erfarenhet att arbete och yrkesroller kommer diskuteras. Förr eller senare.

För egen del har jag också kallpratat jobb. Massor av gånger. Ibland blir det den långa och beskrivande versionen, andra gånger den kortare och något förenklade. Åhörarens intresse, eller för den sakens skull ointresse, styr versionen av hur affärscoachrollen på Science Park Skövde återberättas.

Men oavsett version på beskrivningen av yrkesrollen nämner jag i nästan alla sammanhang vikten av att samverka. Ett slitet och klyschigt ord kan tyckas. Ett givet kryss på en bricka floskelbingo. Men hur tråkigt ordet än må vara eller upplevas så är det helt nödvändigt i vårt arbete.

På Science Park Skövde samverkar vi med kommuner och finansiärer, partners i olika projekt, statliga verk och institutioner, akademi och lärosäten liksom företag och entreprenörer för att nämna några. Och med syftet att, tillsammans med andra och andras kompetenser, gemensamt lösa utmaningar och utföra resultat som i slutändan gagnar exempelvis en målgrupp eller ett projektdirektiv.

För en tid sedan ägnades min uppmärksamhet åt en dokumentär som berörde utvecklingen av Concorde. Ni vet, världens andra civila överljudsplan. Andra?, tänker en del. Just det! Sovjetunionen var snabbare i drift med sin motsvarighet (Tupolev Tu-144). Samtidigt utvecklade amerikanarna sin version: Boeing 2707.

Samtidigt som jag sitter nedsjunken i tv-soffan och fascineras över människans uppfinningsrikedom kan jag inte låta bli att tänka på att så mycket mer skulle kunna åstadkommas. Framför allt när världen ser ut som den gör just nu. Varför kunde inte britter, fransmän, ryssar och amerikanare satt sig ned, vid samma bord och tillsammans utvecklat ett gemensamt överljudsplan? Delat kunskap, nyttjat varandras olikheter och kompetenser. Samverkat helt enkelt!

Min spontana reflektion blir att världen, eller mänskligheten, skulle kunna lösa kritiska utmaningar som vi står inför betydligt snabbare, effektivare och hållbarare genom att samverka mer.

Skulle världen välja att gå i den riktningen är mitt förslag att kasta ett omvärldsbevakande getöga på Skaraborg för att inspireras av goda exempel. Nyss avslutades Sweden Game Conference med flertalet inblandade parter. Det är ett exempel på lyckad samverkan, liksom arbetet som sker runtom i Skaraborg kopplat till batterifabriken i Mariestad.

Krönika i Skaraborgs Allehanda

Krönikan är skriven av Gustaf Lexell, affärscoach på Science Park Skövde, och publicerades i SLA
31 oktober 2023.