Smart Agtech byggde en bro över Vättern

Smart-Agtech_1200.jpg

Projektet Smart Agtech har haft syftet att öka samverkan mellan innovationsmiljöer på båda sidor av Vättern, nämligen mellan SmartAgri och Agtech 2030. Projektparterna har tillsammans skapat mötesplatser, spridit kunskap om teknik i lantbruket samt utvecklat kapaciteten att stödja teknikutveckling. Projektet har gett stöd till drygt 10 företag och attraherat över 9 miljoner kronor i offentliga medel till deras innovationsutveckling.

I februari 2020 blev det klart att SmartAgri och Agtech 2030 etablerade samarbetsplattformen Smart Agtech genom stöd av EU förmedlat av Tillväxtverket. Syftet var att stärka Sveriges förmåga att driva fram innovation och utveckling inom lantbrukstekniken genom att föra samman kapacitet inom Västra Götaland och Östergötland. Metaforen "bygga en bro över Vättern" blev central, där bron skulle bestå av kompetensutbyte, kommunikation, lärande och samarbete.

En delaktivitet i projektet har varit att genomföra besök med behovsanalyser hos företag med fokus på utveckling av nya produkter och tjänster. Finansiering är många gånger en nyckelfaktor för utveckling av innovationsföretag. Projektet har därför bistått företag i ansökningar om innovationsstöd, som i sig resulterat i stöd om 9,33 MSEK till produkt- och tjänsteutveckling.

Verktygslåda för affärsutveckling

Centralt i projektet har varit att utbyta metodkompetens för att stimulera förnyelse och innovation bland agtechföretag. I satsningen ingick att skapa en gemensam verktygslåda för affärsutveckling och applicera dessa verktyg på konkreta företag. Vid sidan av detta har vi bidragit till nätverkande och kunskapsspridning genom aktiviteter på event, mässor och fältdagar. Sverige är ett litet land i ett globalt perspektiv så i satsningen ingick en mobilisering för internationella samarbeten. Men det slutar inte där. Nu förbereds en fortsättning i form av ett nationellt samverkansprojekt.

De organisationer som medverkat i projektet är Linköping Science Park, Science Park Skövde, RISE, Vreta Kluster, AgroÖst, Agroväst och Linköpings universitet. Projektet har finansierats av Europeiska Regionala Utvecklingsfonden (ERUF), Västra Götalandsregionen och Linköpings universitet.

Publicerad: